Erhvervsskolerne gør noget for at få deres elever til at stemme til kommunal- og regionsvalget. Storskærm med løbende meningsmålinger, besøg af lokale toppolitikere og mulighed for at stemme på skolen er blot nogle af de tiltag, som mange af landets erhvervsskoler arrangerer for deres elever. Det viser en ny rundringning lavet af NetAvisen til syv af landets erhvervsskoler.
På Svendborg Erhvervsskole holder de en dobbelt valgdag d. 19. november. Eleverne skal både stemme til kommunal- og regionsvalget, hvorefter de skal vælge deres studieretning, siger direktør Jens Jacobsen.
– På valgdagen har vi et stort valgarrangement, hvor vi har valgflæsk. Vi har inviteret alle de lokale topkandidater og eleverne og deres forældre med. Vi vil løbende have en transmission af afstemningens resultater på storskærm.
Det er ikke kun på selve valgdagen, at Svendborg Erhvervsskole har fokus på valget. Skolen inviterer lokale politikere ud til debat på skolen samtidig med, at de vil udskrive et prøvevalg for hele skolen.
Vi får snakket med politikerne og får sat ansigt på dem. Vi får hørt nogle holdninger og sat gang i noget debat. Det har manglet rigtig meget på erhvervsskolerne at møde en ægte, rigtig politiker
Morten Ryom, formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation
Mekanikeruddannelsen på TEC Hvidovre får også besøg af lokale politikere, siger uddannelseschef Johnny Olsen.
– Der kommer nogen fra Hvidovre Kommune ud til os med stemmeurner og fortæller om valget. De kommer op til valget, så eleverne har mulighed for at brevstemme inden valgdagen.
- Tech College Aalborg
- Teknisk Erhvervsskole Center – Hvidovre
- Syddansk Erhvervsskole
- Københavns Tekniske Skole – Frederiksberg
- Svendborg Erhvervsskole
- Social- og Sundhedsskolen – Skive, Thisted, Viborg
- Århus Social- og Sundhedsskole
Hos eleverne er der en stor begejstring for, at mange af landets erhvervsskoler tager initiativ til at invitere lokalpolitikerne ud på skolen. Formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, Morten Ryom, siger, at erhvervsskolerne har været et lukket land. Han mener, at lokalpolitikerne ikke har været interesseret i at komme ud på erhvervsskolerne. Så han er glad for, at der inden for de senere par år er kommet fokus på det.
– Vi får snakket med politikerne og får sat ansigt på dem. Vi får hørt nogle holdninger og sat gang i noget debat. Det har manglet rigtig meget på erhvervsskolerne at møde en ægte, rigtig politiker, siger formand Morten Ryom.
Han mener også, at erhvervsskolerne har været rigtig dårlige til at komme ned til stemmeurnerne.
Læs også: Rap om sikkerhedssko og afskårne fingre
Det var kun én ud af de syv erhvervsskoler, som vi ringede til, som ikke havde planlagt et tiltag ude på skolen i forhold til det kommende kommunal- og regionsvalg. Kommunalvalget i 2009 havde en historisk lav valgdeltagelse, hvor stemmeprocenten var 65,8 pct.