Ishøjs unge rapper for flere stemmer til kommunalvalg

Rappere skal vise de unge i Ishøj, at det er vigtigt at stemme til kommunalvalget den 19. november. Det er taktikken hos Ishøj Ungeråd, der på eget initiativ har taget kampen op mod kommunens lave stemmeprocent. For at få de unge i kommunen til at stemme til kommunalvalget har Ungerådet blandt andet lavet musikvideoen ”Husk at stemme” i samarbejde med tre lokale rappere.

Vi vil gerne have, at Ishøj Ungeråd er med til at gøre en forskel til kommunalvalget, så vi kan få en højere stemmeprocent
Asil Al-Asadi, medlem af Ishøj Ungeråd

– Vi ville nå ud til de unge på en anderledes måde. Dem, der er med i musikvideoen, er de typer, som normalt ikke ville stemme. Og på den her måde når vi ud til dem, siger 17-årige Asil Al-Asadi fra Ishøj Ungeråd om rapperne i videoen, der alle er unge indvandrerdrenge.

– Men vi vil vise, at det ikke passer. De har også nogle spørgsmål til politikerne, de vil have svar på. De har også ting på hjertet, som de vil ud med, siger Asil Al-Asadi.

Læs også: Forsker: Nem stemmeafgivelse giver ikke flere stemmer

Stemmedeltagelsen blandt 19-29-årige ved sidste kommunalvalg var på 47 procent. Og det er netop derfor, Ishøj Ungeråd har kastet sig ind i kampen for at få deres jævnaldrende til at stemme i år.

Ishøj Ungeråd

  • Hører under Ishøj Ungdomsskole
  • Består pt af 8 unge på 17 til 24 år
  • Al arbejdet i ungerådet er frivilligt

– Vi vil gerne have, at Ishøj Ungeråd er med til at gøre en forskel til kommunalvalget, så vi kan få en højere stemmeprocent, siger Asil Al-Asadi.

Hun mener, at grunden til, at unge ikke stemmer til kommunalvalg, er, fordi de mangler information om, hvorfor det er vigtigt at stemme.

Kommunen bakker op med 100.000 kr.

På Ishøj kommunekontor er de vilde med Ungerådets video.

– Vi er superglade for, at de engagerer sig i valget. De gør det rigtig, rigtig godt, siger Mette Schwartz, projektleder på valgkampagnen i Ishøj Kommune.

Læs også: Sådan rapper man kommunalpolitik!

– Det er helt vildt sejt, at de tager et ansvar. Med musikvideoen har de rykket ved de traditionelle måder at føre kampagne på, og det har de jo fået noget virkelig godt ud af. Det er jo fantastisk, siger Jeanet Flørnæss, kulturkonsulent i Ishøj Kommune.

Vi skal blive ved med at inddrage de unge. Det er derfor, der er fastsat et årligt bevillingsbeløb. De 100.000 er ikke kun et engangsbeløb
Mette Schwartz, projektleder på valgkampagnen i Ishøj Kommune

Ishøjs byråd har fra i år sat 100.000 kroner af om året til Ungerådets arbejde for at motivere og inddrage de unge i kommunens politiske beslutninger. I år valgte Ungerådet altså at bruge pengene på at få flere til at stemme ved kommunalvalget.

Det er netop vigtigt at vise de unge, at de bliver taget alvorligt, så de tager ansvar. Og det hjælper de 100.000 kroner på, mener Jeanet Flørnæss.

Læs også: Kommunalvalget taber de unge på gulvet

Mette Schwartz understreger, at arbejdet med at engagere de unge i kommunalpolitik er en langsigtet proces.

– Vi skal blive ved med at inddrage de unge. Det er derfor, der er fastsat et årligt bevillingsbeløb. De 100.000 er ikke kun et engangsbeløb, siger hun.

Musikvideoen skal være med i en dokumentar, som Ishøj Ungeråd er ved at lave om kommunalvalget.