Rungsteds kystsikring er blevet til populær strand

Årets første forårstemperaturer, solskin og påskeferie fik Rungsteds beboere til at søge mod vandet. Her blev kystsikringen, som blev lavet i december 2022, en populær udflugtsdestination.

Formålet med kystsikringen er at tage kraften ud af bølgerne og bremse opskyllet på Strandvejen. Rent teknisk har man sandfodret med 50.000 kubikmeter sand, så der er blevet skabet en synlig strand, der er cirka 30 meter bred. Kystsikringen ligger langs Rungsted Strandvej nord for Rungsted Havn.

Klaus Elk, der selv bor i Rungsted har oplevet, at stranden er blevet mere og mere populær i takt med, at vejret er blevet varmere.

– Folk bruger stranden flittigt, og det er hyggeligt at se både hundeluftere og børnefamilier have det sjovt på stranden. Jeg var der selv i påsken med tre børnebørn og en hund, og vi faldt godt ind i mængden, siger Klaus Elk.

Ifølge Hørsholm Kommune er det tilladt at hoppe i vandet ved kystsikringen, og Jan Klit (K), der er næstformand for byudviklingsrådet i Hørsholm, mener, at det er sikkert at bade der.

– Der jo badeflag på Rungsted strand og stranden op til, så jeg tænker kystsikringen stort set har de samme forhold som stranden længere nede, siger Jan Klit.

Læs også: Halsnæs: Spildevandsprojekt giver renere badevand i Isefjord

TrygFonden: “Badning er på eget ansvar”

Men TrygFonden er skeptisk over for Jan Klits vurdering.

– Hvert et lille sted er unikt. Man skal ud på stedet og se, hvad der gør sig gældende. Ved en kystsikring kan sandfodringen lave nogle ting, såsom strøm eller cirkulation i vandet. Det ved man ikke, så der skal man lave en hel unik risikoprøve, vurderer Helen Witt, der er risikovurderingskonsulent hos TrygFonden Kystlivredning.

Ifølge Helen Witt skal borgerne derfor huske på, at badning ved kystsikringen foregår på eget ansvar.

– Folk har selv mulighed for at gå ned på de sikre strande med for eksempel badeflag. Men løber man risikoen ved at bade steder, hvor der ikke er badeflag, er det på eget ansvar, siger hun.

Den holdning deler Marcus Guldager, der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Hørsholm. Han pointerer, at stedet er lavet som en kystsikring og ikke en badestrand.

– Dem, der går derned og nyder stranden gør det selvfølgelig et sted, hvor der ikke er samme sikkerhed som ved Rungsted strand. Så det er ikke tiltænkt, at børnefamilier skal tage derned i stor stil. Men hvis borgerne får en rekreativ værdi af bade og hoppe i vandet, ser vi ikke ned på det. Man skal dog huske på, at stedet er lavet som en kystsikring og ikke som en badestrand”, siger Marcus Guldager.

Læs også: TV: Vinterbadere trodser ekstrem kulde

Har kommunen et ansvar?

Ifølge Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed har Hørsholm Kommune et ansvar, hvis stranden bliver et populært badested.

”Vi vil sige, at hvis stranden går hen og bliver en populær badestrand, burde der laves en risikovurdering. Det er noget, vi sagtens kan gøre for Hørsholm Kommune helt gratis. De kan gribe fat i os, så vil vi gerne hjælpe. Det er en service, vi gør for alle kommuner”, siger Erik Bech, der er formand for Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed.

Marcus Guldager er enig i, at kommunen har et ansvar.

”Hvis kystsikringen begynder at blive brugt som en regulær badestrand, for eksempel til sommer, så har vi et ansvar for at handle på den ene eller anden måde”, siger han.

 

Sådan gjorde vi: Journalisten meldte sig ind i Hørsholm og Rungsteds beboergruppe og observerede, at flere skrev om kystsikringen som et populært udflugtsmål. Derfor kontaktede journalisten en kilde, der kunne fortælle om oplevelserne ved denne nye strand. Dernæst ringede journalisten til to lokalpolitikere for at høre om projektet. Til sidstlavede  journalisten telefoninterview med TrygFonden og Rådet for Større Bade og Vandsikkerhed.