Igen og igen diskuteres det i medierne, at danskerne ikke sover ordentligt om natten. Selvom mange godt er klar over, at det mest optimale ville være regelmæssigt at sove otte timer hver nat, forklarer søvnforsker ved Center for stress og trivsel Mikael Rasmussen, at man bliver nødt til at se realistisk på problemet.
– I virkeligheden skal man helst undgå luren. Dog får mange ikke den nattesøvn, de har brug for, og derfor kan en lur være godt, siger Mikael Rasmussen.
En lur i løbet af dagen kan være behjælpelig på mange punkter, og en kort lur kan faktisk forbedre din præstationsevne helt op til tre timer frem.
Der findes mange bud på, hvordan en ordentlig lur er, og derfor har Mikael Rasmussen givet nogle gode råd til den perfekte lur.
Det kan tage en halv time til tre kvarter at komme helt på dupperne igen
Mikael Rasmussen, søvnforsker
Tiden er vigtig!
Ens nattesøvn består af fire stadier, og hvis du har brug for en lur, er det vigtigt ikke at vågne midt den dybe søvn. Derfor skal du holde sig til at sove 20-25 minutter
– Hvis du sover meget længere end 20 minutter, begynder du at bevæge dig ind i den dybe del af søvnen, og hvis du vågner i det stadie, kan du vågne op og være helt groggy. Det kan tage en halv time til tre kvarter at komme helt på dupperne igen, fortæller Mikael Rasmussen.
Hvis du har mere tid, kan du godt tage en lur, som er længere, men så skal du sove mindst 90 minutter. Det skal du for at komme gennem alle fire stadier i søvncyklussen, og dermed vågner du udhvilet.
Fakta om søvnproblemer:
- 10,6% af den voksne befolkning, får ikke nok søvn til at føle sig udhvilet
- 14,5% af kvinderne i aldersgruppen 16-24 får ikke nok søvn til at føle sig udhvilet
- 14,4% af mændene i aldersgruppen 25-34 får ikke nok søvn til at føle sig udhvilet
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed
Drop luren, hvis du lider er søvnbesvær
– Hvis man har søvnbesvær, så skal du aldrig tage en lur, siger Mikael Rasmussen
Din nattesøvn er meget afhængig af, hvor ’søvnpresset’ du er. Det bliver også forklaret som, hvor stort dit behov for søvn er, når du skal sove om aftenen. Jo mere træt du er, jo bedre sover du. Derfor er det dumt at tage en lur, hvis du har problemer med at sove om aftenen.
Læs også: Søvnforskere advarer: Derfor skal du ikke bruge søvn-apps
Tag ikke en lur efter kl. 16
– Det er ikke smart at planlægge en lur efter kl. 16.00, for så spiser du af søvnpresset, forklarer Mikael Rasmussen.
Igen handler det om ikke at ødelægge din nattesøvn. Hvis du sover efter kl. 16.00, vil du ikke have særlig stort behov for at sove til aften. Det kan være med til at starte en ond cirkel af træthed.
Brug for et ekstra spark, så tag en koffeinlur
Sidst, men ikke mindst, kan det være en ide at afprøve en koffeinlur. Det gør du ved at drikke omkring 100 ml. kaffe, og lige efter tager du en lur på omkring 20 min.
Det er et dobbeltspark i røven
Mikael Rasmussen, søvnforsker
Denne form for lur, vil give et ekstra kick, da koffeinen først har en effekt på kroppen efter 20 min. Det betyder, at når du vågner, får du både effekten af luren og koffeinen.
– Det er ret smart, hvis man er træt, og skal op og præstere. Det er et dobbeltspark i røven, siger Mikael Rasmussen.