Sådan overholder du nyt kostråd om salt

Lav din mad selv mad, og brug det som pålæg dagen efter. Så kan du ifølge Hjerteforeningen godt overholde det kommende kostråd om begrænset indtag af salt.
Lav din mad selv mad, og brug det som pålæg dagen efter. Så kan du ifølge Hjerteforeningen godt overholde det kommende kostråd om begrænset indtag af salt.

Hvis du gerne vil overholde det kommende kostråd om at begrænse saltindtaget, så er der om at komme til kødgryderne og lave maden selv, lyder det fra Hjerteforeningen.

– Et af tipsene til at spare på salten er at lave maden fra bunden selv og så så vidt muligt undgå de præfabrikerede produkter som færdiglavede supper, sovser, frostvarer og pulvervarer. De er nemlig de største saltsyndere sammen med fastfood, siger Kirsten Sonne, der er klinisk diætist i Hjerteforeningen.

Læs også: Salt får comeback som kostråd

Som NetAvisen kunne fortælle tidligere i dag, har 11 danskere forskere i en ny rapport fundet tilstrækkeligt bevis for, at der er sammenhæng mellem højt indtag salt og forekomsten af visse hjertesygdomme. Derfor anbefaler de 11 forskere, at en anbefaling om begrænset indtag salt indgår i de nye, officielle kostråd.

Krydderier kan erstatte salt

Når man så har taget kampen om med gryder, pander, frisk kød og grønsager, er der oplagte måder at undgå salt på, pointerer hun.

– Man kan bruge andre krydderier, end man plejer, f.eks. friske krydderuter eller tørrede krydderier. Gerne stærkt smagende krydderier som chili, ingefær, peber og hvidløg, som giver en kraftig smag, så maden kommer til at smage af noget, anbefaler Kirsten Sonne.

Falder man for fristelsen og bestiller en pizza med pepperoni eller en baconburger, kan man nemt få dækket en hel dags saltindtag. Men den nemme fastfood er faktisk ikke danskernes største salttrussel, påpeger Kirsten Sonne.

– Mange danskere bestræber sig på at lave maden fra bunden selv. Der, hvor vi i stedet får mest salt fra, er brød, pålæg og morgenmadsprodukter, hvor der bliver proppet meget salt i, siger hun.

Brug dine rester som pålæg

Men at undgå salt fra eksempelvis pålæg er der også gode råd for ifølge Hjerteforeningen.

– Man kan lave noget ekstra aftensmad, lave nogle ekstra frikadeller eller kylling og så bruge det som pålæg dagen efter. Eller man kan også lave nogle grøntsagsmadder, f.eks. med kartoffel eller tomat, foreslår Kirsten Sonne.

Læs også: Test dit saltindtag på Hjerteforeningens hjemmeside

Fødevarestyrelsen anbefaler på sin oplysningsside Altomkost.dk, at saltindtaget i kosten begrænses til 5-6 gram om dagen, men de fleste danskere får i gennemsnit ti gram salt om dagen.

De nye kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag, offentliggøres i september 2013.