Salt får comeback som kostråd

Nye kostråd er på vej, og begrænset indtag af salt er et af dem. Det røg ellers ud i 2005.
Nye kostråd er på vej, og begrænset indtag af salt er et af dem. Det røg ellers ud i 2005.

Har du hang til kødpålæg som hamburgerryg eller skinke, eller pøser du rigeligt med salt på dit hårdkogte æg, så får du måske svært ved at overholde de nye kostråd, der lanceres i september 2013. For danskerne får stadig for meget salt gennem kosten, og der er mærkbare sundhedsrisici ved at spise for meget salt. Derfor kommer et råd om at begrænse indtaget af salt efter alt af dømme med i Fødevarestyrelsens nye, officielle kostråd.

Læs også: Sådan overholder du nyt kostråd om salt

Førende kost- og ernæringsforskere fra Danmark har således i en ny rapport undersøgt grundlaget for de danske råd om kost og motion og har vurderet, at “der er grundlag for at tilføje et kostråd om at begrænse indtaget af salt”.

Ernæringsfaglig medarbejder hos Fødevarestyrelsen, Trine Enevold Grønlund, bekræfter, at vi kan se frem til et nyt kostråd, der går på indtaget af salt.

De her fødevarer indeholder meget salt

  • Det er især populært kødpålæg som skinke, hamburgerryg, leverpostej og spegepølse, der indeholder meget salt.
  • Men også i junkfood som pizza, burgere og hot-dogs er saltindholdet i mange tilfælde meget højt, helt op til 10 gram pr. portion.
  • Også mange færdigretter, supper og brød indeholder som regel meget salt.
  • Læs mere om saltholdige varer på Hjerteforeningens hjemmeside eller på Altomkost.dk

Læs også: Rapporten “Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet”

– Det helt nye er, at der kommer et råd om salt. Det har vi ikke haft i de seneste kostråd. Det har været med tidligere, men røg ud i 2005. På det tidspunkt valgte man at sætte mere fokus på sukker og fysisk aktivitet, men i mellemtiden er der kommet mere fokus på salt og de sundhedsmæssige problemer, der er ved at indtage for meget salt. Vi har derfor valgt at tage rådet om salt med igen, siger hun.

Ingen store ændringer i kostråd

Salten får vi ind gennem forarbejdede fødevarer som brød, pålæg og ost samt i færdigretter. Og for meget salt kan ifølge rapporten påvirke vores helbred negativt. De 11 forskere bag undersøgelsen skriver således, at “vidensopsummeringen viser overbevisende sammenhæng mellem højt indtag af salt og højt blodtryk og hjertekarsygdom og mellem indtag af forarbejdet kød og risiko for kræft i tyk- og endetarm”.

Både Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen anbefaler, at man ikke får mere end syv gram salt om dagen. Men ifølge Hjerteforeningen spiser de fleste danskere i gennemsnit ti gram salt om dagen. Og salten kommer især fra junkfood, færdigretter og forarbejdede fødevarer som kødpålæg.

De otte officielle kostråd

1. Spis frugt og grønt – 6 om dagen
2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
3. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
4. Spar på sukker
5. Spar på fedtet
6. Spis varieret og bevar normalvægten
7. Sluk tørsten i vand
8. Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Kilde: Altomkost.dk

I forhold til den videnskabelige del af kostrådene er der meget lidt, der bliver lavet om
Trine Enevold Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder, Fødevarestyrelsen

Rapporten, som blev sendt til høring op til påsken, er et af de første resultater af det arbejde, som Fødevarestyrelsen satte i gang i 2011 med at opdatere de officielle kostråd. Men alle, der lever efter de nuværende råd, kan ellers godt ånde lettede op. De skal ikke til at ændre på deres kostvaner, for de nuværende kostråd er i store træk fundet hensigtsmæssige, viser rapporten.

– I forhold til den videnskabelige del af kostrådene er der meget lidt, der bliver lavet om. Der kommer til at være nogle ændringer i mængdeangivelserne på kød og fisk, som der ikke har været tidligere. Men det er ikke sådan, at man nu eksempelvis siger, at det er helt forkert at råde folk til at spise fuldkorn, siger Trine Enevold Grønlund, der selv har fungeret som observatør på det videnskabelige arbejde.

Kostråd skal være for Hr. og Fru Jensen

Står det til kosteksperterne, skal vi altså stadig dagligt spise eksempelvis 600 gram frugt og grønt og minimum 75 gram fuldkorn, blandt andet i form af havregryn og rugbrød.

Alligevel kan vi se frem til en væsentlig modernisering af de næsten 10 år gamle kostråd, for mange danskere har stadig svært ved at sammensætte en sund kost. Så sent som i går har en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet vist, at danskerne tror, de spiser meget sundere, end de egentlig gør. Det skal formidlingen af kostrådene være med til at lave om på. Derfor er der i Fødevarestyrelsen nedsat en arbejdsgruppe, der skal gøre kostrådene forståelige og brugbare for den menige dansker.

Læs også: Chokolademand: Chokolade skal være nyt kostråd

– I de tidligere kostråd har man ikke været helt skarpe på, hvilken målgruppe man taler til. Taler man til Hr. og Fru Jensen, eller taler man til en diætist? Det er vigtigt at have for øje. Derfor skal ordlyden være kort og forståelig, og herefter skal kostrådene rulles ud til at forklare, hvordan man så kan leve efter dem, forklarer Winnie Pauli, chefkonsulent i Markedsudvikling og Afsætning hos Landbrug & Fødevarer.

Hun sidder sammen med repræsentanter fra eksempelvis Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen og FDB i den gruppe, der skal gøre kostrådenes formuleringer mere spiselige. Men det er en svær opgave, medgiver hun. Derfor kommer kommunikationsfaglige folk også til at være med inde over formuleringen af de nye kostråd, der altså ser dagens lys til efteråret.