Amerikanske statsborgere i Danmark: Det er vigtigt for os at stemme

14958801_10154827857544267_1631469027_n
David Miller har boet i Danmark i 30 år, men føler sig stadig som amerikaner. Foto: David Miller

I aften går det løs. Flere måneders indædt valgkamp slutter i dag. Lige nu peger det på en sejr til Hillary Clinton, men Donald Trump har vist sig at overraske igennem hele valgkampen.

Valget har stor betydning for de fleste amerikanske statsborgere, også selvom de bor uden for de amerikanske grænser. I Danmark bor der 8.066 amerikanske statsborger. Vi har talt med to af dem om vigtigheden i at stemme, selvom man bor i et andet land.

Pligt til at stemme

Tony Maxwell, 53, kom for 19 år siden til Danmark på grund af kærligheden. Han er oprindelig fra Flint, Michigan, men bor til dagligt i Odense, hvor han er selvstændig. Selvom han har boet i Danmark i lang tid, føler han sig stadig som amerikaner. Derfor er det vigtigt for ham at stemme.

– Jeg er sikker på, at danskere som bor i USA føler det samme. Så USA er mit land, og jeg føler det er min pligt at stemme, siger Tony Maxwell.

En anden herboende amerikaner, som også synes det er vigtigt, at stemme er David Miller.

Han kom til Danmark for 30 år siden og bor i dag i København og arbejder som international projektdirektør. Han er desuden  politisk aktiv og er talsperson for Democrats Abroad. En organisation som støtter Hillary Clinton. David Miller føler sig ligesom Tony Maxwell mest som amerikaner, selvom han har boet længere tid i Danmark. Han mener også, man har en pligt til at stemme.

– Når man er statsborger i et land, så er det vigtigste retten til stemme, siger David Miller.

Selvom jeg har boet her i næste 20 år, føler jeg mig amerikansk. Jeg er sikker på, at dansker som bor i USA føler det samme.
Tony Maxwell, selvstændig og amerikaner.

Læs også: Sanders-fan tror på det umulige

Et vigtigt valg for hele verden

En anden væsentlig grund til valget er så vigtigt for Tony Maxwell og David Miller, er den indflydelse, valget har. Både David Miller og Tony Maxwell mener, at valget i USA vil have indflydelse på hele verden.

USA er et rimelig vigtigt land i verden. Så hvad der sker her – de beslutninger vi tager, og den retning vores land tager har konsekvenser for alle. Så det er vigtigt at stemme. Det gør en forskel, jeg tror, i verden, siger Tony Maxwell.

David Miller vil gerne have, at hans familie og venner, som bor i USA skal have samme muligheder, som ham selv, det ville få gode konsekvenser USA.

– Jeg har familie og venner der, og jeg synes, det kunne være godt, hvis de havde et sundhedssystem, eller uddannelsessystem som lignede det danske, siger han.

Hillary er det rette valg

Hos både David Miller og Tony Maxwell er valget klart. De vil have Hillary Clinton som deres næste præsident.

David Miller mener, hun har den erfaring, der skal til.

– Hun er en meget erfaren, ikke bare som politiker, men også som administrator. Hun har også været udenrigsminister. Hun er intelligent. Hun har en meget stor viden, og hun kæmper for middelklassen, siger David Miller.

Tony Maxwell mener, at USA stadig først er ved at komme sig efter den økonomiske krise, og det vil være en stor risiko at stemme på Trump.

– Jeg tror ikke, USA har brug for at tage store chancer lige nu. Vi er stadig ved at komme os fra en kæmpe nedtur. Og vi gør det ret godt. Udvikling er vigtigt, og Clinton står for det, siger han.

Selvom Tony Maxwell selv stemmer på Clinton, så mener han, at medierne har været med til at tegne et forkert billede af Trump.

– Modsat hvad medierne indikerer, er det ikke fattige, uuddannede hvide mænd som stemmer på Trump. Den gruppe er stor og støtter Trump, men det er ikke stort nok til at give ham de tal, han har. Jeg kender mange intelligente folk, ansvarsfulde folk, som stemmer for ham, siger Tony Maxwell.

Læs også: Ph.d.-afhandling: Den danske magtelite støtter den samme politik

En vigtig stemme med store konsekvenser

Professor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet, David Nye, siger, at det er vigtigt for amerikanske statsborgere i Danmark at stemme, fordi det amerikanske valg har større konsekvenser end i andre lande.

– De fleste amerikanere føler, at en stemme ved et amerikans valg betyder mere end i andre lande, på grund af militær, kulturel, og den politiske magt i deres hjemland. Det at stemme i Danmark eller Sverige virker til at have færre potientielle konsekvenser, siger David Nye.

Derudover føler mange amerikanske statsborgere stadig et tæt tilhørsforhold til deres hjemland, selvom de har boet i Danmark i flere år.

– Alle immigranter, som ankommer til et nyt land som voksne, er stadig knyttet til deres hjemland, siger David Nye.