Sexapps er det nye – og de er til meget mere end sex

Dating på apps bliver mere og mere populære, og dem, der vinder frem, indbyder til alt fra flirt til sexdates til starten på et forhold.
På tinder får man foreslået brugere, der passer til ens køn, alderskrav og placering. Foto: Mathilde Nordenlund

Jesper, 24. 3 kilometer væk. Et skub til venstre betyder like, et skub til højre betyder dislike. Et like kan betyde et match, og du kan chatte med Jesper. Det er sådan fremtidens dating ser ud ifølge Laura Jul, der er app-ekspert og blogger om teknologi, sex og mænd.

– Det vi kunne på web med sider som dating.dk og scor.dk, kan vi nu specialisere endnu mere til mobilen. Det vil sige, at bygge en verden til. Den største forskel er lokationsfunktionen, som en app har, forklarer Laura Jul.

Man taster simpelthen ind, hvad man leder efter, og hvor langt væk, man vil kigge.

– Man kan indstille afstanden helt ned til én mil, og så foreslår din app kun brugere, der er inden for den afstand og matcher dine øvrige krav. Og ’udvalget’ skifter, som man bevæger sig rundt, forklarer hun. 

Sober mobildating

Man kan altså tale med lige præcis de fyre eller piger, man er i nærheden af, og som fanger ens interesse.

Men det er især lokalitetsfunktionen og ’lige nu’-elementet, der tidligere har fået mange til at rynke på næsen af den type apps og særligt Grindr, der længe har været det eneste kendte app i Danmark, og som man mest har hørt om pga. dens ligefremme billeder og fokus på sex.

Men som alle andre typer dating kan det føre til alt fra sex til forhold eller bare til flirt, understreger Laura Jul.

– Jeg er lidt træt af at høre, at man kun kalder det sexapps. De er blot en anden måde at møde mennesker på, fuldstændig som når vi går i byen. For man kalder jo heller ikke en bar for et horehus, selvom man nogle gange møder nogen der, man har sex med, siger hun.

Den stigende popularitet skyldes dog også, at konceptet er blevet pudset af, forklarer hun. Og den app, Laura Jul spår til at blive den største, hedder nu tinder.

Læs også: Nyt datingsite springer forelskelsen over

– Grindr var slet ikke censureret, billeder kunne være så nøgne, som de ville, og man kunne kontakte alle direkte. Det skræmte mange, især kvinder, væk, men tinder er forbundet med Facebook og brugerne kan kun vælge billeder derfra, der allerede er censurerede. Tinder er på den måde mere sober, og begge parter skal også like hinanden, før de kan chatte sammen, forklarer hun.

Tinder er ved at blive rigtig populær, men der er stadig mange fordomme om mobildating, særligt fra kvindernes side, mener Laura Jul.

Hun husker dog på, at det var det samme, da netdating kom frem, og de yngre kvinder er også begyndt at tage konceptet til sig, siger hun.

Kvinder vil se hinanden an

Det er ikke mærkeligt, at kvinder først rigtigt er hoppet med på tendensen nu, det er blevet mere ’sobert’ og mindre sexorienteret at date via en app, mener sexolog Pia Struck.

Læs også: Ekspert ser potentialet i ny forbrugerapp

– Kvinder er generelt ikke så hurtige til sexkontakt, som mænd er. Der skal være noget mere følelse, og de kan godt lide at se hinanden mere an i samtaler inden, og de leder derfor også efter en måde at mødes på, hvor der er plads til flirt først, ligesom på de nye apps, forklarer hun.

Pia Struck byder dog den nye teknologi velkommen og mener, det er en god måde at udforske det andet køn og flirte på. I forhold til om andre kigger skævt til en, når man flirter på de nye dating-apps, mener hun ikke, at man skal tænke så meget over andres mening.

– Jeg opfordrer jo folk til at lave deres egne små normbrud. Man skal lave sine egne normer og sine egne seksuelle grænser. Så må man bare tænke over at tale med de rigtige om det, så man ikke får et hak i tuden, siger hun.