Det kan være en dyr fornøjelse at købe de bøger, der står på pensumlisten. De danske bachelorstuderende bruger i gennemsnit 2000 kroner på bøger hvert semester, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det rammer socialt skævt, mener SF’s uddannelses- og undervisningsordfører, Jacob Mark.
– Der er tale om et aktuelt problem. SU’en er på et niveau, hvor den ikke dækker alle udgifter, så når først husleje og transportudgifter er dækket, så er der ikke mange penge tilbage til bøger. Det betyder at nogle studerende ikke har mulighed for at købe bøgerne eller på mange måder omgås at købe dem.
Læs også: Studerende vil ikke nøjes med en bachelor
Derfor fremlægger SF et tiltag, der foreslår at de studerende to gange årligt skal have et studietilskud til bøger, i form af 1000 kroner oveni SU’en op til semesterstart. Et beløb som ikke nødvendigvis er nok til at købe alle de foreskrevne bøger, men som skal ses som ekstra midler, til en for nogen presset økonomi. Det skal i større grad give alle mulighed for at følge med i undervisningen, lyder det fra Jacob Mark (SF).
– På et tidspunkt hvor der bliver sparet på studierne, vil det være sådan, at man i højere grad skal læse selv, og så får man mindre ud af sit studie, hvis ikke man har mulighed for at købe de bøger, der forventes.
Faglig forhindring Nicole Maria Grindsted er sygeplejerskestuderende på Metropol, og oplevede i februar det meste af hendes månedsindtægt forsvinde, da pensumlisten blev offentliggjort. Hun skulle af med godt 4000 kroner på bøger, og hun mener, at det stiller store krav til den enkelte studerendes indtægt eller mulighed for at få hjælp andetstedsfra, for at være bedst muligt stillet i undervisningen.
– Jeg var heldig at jeg havde arbejdet op til semesterstart, så jeg fik løn sammen med SU’en. Havde jeg ikke fået det, så havde jeg ikke haft råd til at købe bøgerne, og det er jo et stort problem, når man gerne vil have samme mulighed for at følge med i undervisningen.
Læs også: Undervisningsministeriet: Folkeskoleforældre skal inddrages i børns læring
Tiltaget fra SF er Nicole Maria Grindsted godt tilfreds med.
– Det ville jo være en super løsning. Så arbejder man jo hen mod ligestilling for alle, for det er jo ikke alle der har pengene eller forældre til at hjælpe med udgifter til bøger. Så bare det at modtage den form for hjælp ville gavne.
Enorme summer Netop prisen på bøgerne er en væsentlig årsag til, at op i mod 60 procent, af de 88,6 procent, som finder bøgerne for dyre, ikke køber de foreskrevne til semesterets pensum. Det viser en undersøgelse foretaget af e-forlaget Bookboon.
Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, frygter, at en direkte konsekvens af de dyre lærebøger kan være, at folk fravælger et bestemt studie, på baggrund af pensumlisten.
– For nogle er de her udgifter enorme summer og det er langt fra alle der har mulighed for at betale det. Det er meget problematisk, at nogle må ud og låne penge for at kunne betale for pensum. Det er jo brugerbetaling og det rammer ofte skævt.
SF vil fremlægge tiltaget til kommende finanslovsforhandlinger.