Aprilsnar: Færøsk folketingsmedlem er hemmelig socialdemokrat

Sjúrður Skaale er den hemmelige socialdemokrat.

(Opdateret 1. april kl. 15.00 – Dette er en aprilsnar)

Overraskende for mange kommer kritikken fra nord. Siden den kritiske bog ”Den hemmelige socialdemokrat” ramte boghandlerne, har der været mange spekulationer om, hvem der er forfatteren bag bogen. Nu kan vi på NetAvisen afsløre, at den hemmelige socialdemokrat er det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale. Mange navne har været oppe at vende i søgningen efter den hemmelige forfatter bag bogen, men fokus har aldrig været på færingen.

– Ja, det er mig, der har skrevet bogen. Bogen er et projekt, jeg har arbejdet på i et år. Jeg følte, at offentligheden vidste for lidt om, hvad der foregik internt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, siger Sjúrður Skaale.

Fik nok af topstyring

I bogen kritiserer Sjúrður Skaale den socialdemokratiske folketingsgruppe for at være for topstyret, noget han kunne mærke på egen krop. Topstyringen er noget, Sjúrður Skaale har fået nok af.

– Som situationen er nu, er der nogle få mennesker, der styrer Socialdemokratiet. Folketingsmedlemmer som mig har lidt indflydelse, og vores synspunkter bliver sjældent hørt, siger han.

Sjúrður Skaale har forsøgt at råbe højt internt i gruppen, men det har været for døve ører. Men man kan roligt sige, at hans afsløringer i bogen er blevet hørt.

– Måske kan de (Socialdemokraterne, red.) lære noget af bogen, og der er noget, der tyder på, at bogen har sat gang i noget, siger han.

Præcist hvad bogen har sat gang i, siden den ramte butikkerne, ønsker Sjúrður Skaale ikke at komme ind på, men han understreger, at man ikke kan forvente, at tingene ændrer sig fra den ene dag til den anden, men med bogen blev der taget et skridt i den rigtige retning.

Grund til anonymitet

Mange socialdemokrater har kritiseret den hemmelige forfatter for ikke at turde lægge navn til sin kritik. Men Sjúrður Skaale understreger, at dette ikke er tilfældet. Han er ikke bange for at stå på mål.

– Havde jeg lagt navn til bogen med det samme, er jeg sikker på, at min kritik ikke var blevet hørt, det har jeg oplevet før. Det, at folk ikke har vidst, hvem der har skrevet bogen, har gjort, at mit budskab virkelig er kommet igennem, siger han.

De interne reaktioner, der var på bogen, kom ikke bag på Sjúrður Skaale, men at den ville fylde så meget i medierne, havde han ikke regnet med.

– Jeg havde regnet med, at der var nogle, der ville blive lidt sure. Men på den anden side har der også været positive kommentarer til bogen fra andre socialdemokrater. De har ligesom mig savnet, at offentligheden kunne få indblik i, hvad der skete bag Borgens lukkede døre, siger han.

En af dem, der har rost bogen, er Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, og det kommer ikke bag på ham, at det er Sjúrður Skaale, der er den hemmelige forfatter.

– Sjúrður Skaale er kendt for sin humoristiske sans, og efter at have læst bogen havde jeg en stærk mistanke om, at det kunne være ham på grund af bogens humoristiske tone, siger Rasmus Horn Langhoff.

Mulige konesekvenser

Rasmus Horn Langhoff mener, at afsløringen kan betyde, at den socialdemokratiske folketingsgruppe vil vende Sjúrður Skaale ryggen. Men selv regner Sjúrður Skaale ikke med, at der vil ske så meget.

– Som situationen er i regeringen nu, har de brug for min støtte, så måske jeg får et slag over fingrene. Jeg regner med, at den største konsekvens bliver, at der er en del politikere, der ikke længere vil hilse på mig på Borgens gange, og det har jeg det fint med, siger Sjúrður Skaale.

Statsministeriet har i dag ingen kommentar til sagen, men ifølge Rasmus Horn Langhoff vil Sjúrður Skaales fremtid i gruppen blive drøftet på Socialdemokraternes gruppemøde i dag.

Bogen forventes ikke at få konsekvenser for Sjúrður Skaales mulighed for at stille op til kommende valg. Han sidder nemlig i Folketinget for de færøske Socialdemokrater og er det ene af Færøernes to mandater.