Sidste dag i efterårsferien: Oplev islandske heste i indre by

Foto: Islandske heste i optog ved Hallgrímskirkja i Reykjavík. Foto: Horses of Iceland/Gunnar Freyr

På efterårsferiens sidste dag bliver København fyldt med lyden af hovslag mod brosten.

Dansk Islandshesteforening har nemlig 50 års jubilæum i år, og Den Islandske Ambassades fejrer desuden 100-året for Islands suverænitet. Disse to begivenheder markerer de ved, at lade en stor flok islandske heste ride igennem byen på søndag.

– Vi regner med at cirka 35 Islandske heste vil deltage i optoget, siger kommunikationsmedarbejder fra Dansk Islandshesteforening Kristina Christensen.

Den islandske hest

– Dansk Islandshesteforening har ca. 10.000 medlemmer
– Der findes ca. 37.000 islandske heste i Danmark
– Dansk islandshesteforening samler mennesker med interesse og passion for den islandske hest. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af den originale renracede islandske hest.
– For at undgå smitte og sygdomsudbrud i Islands hestepopulation må en hest, som har forladt Island, aldrig vende tilbage.
– Islandske heste er kendte for at kunne beherske op til to ekstra gangarter. Alle heste behersker skridt, trav og galop. Islandske heste besidder derudover gangarten tølt og mange også pas. Kan den islandske hest beherske tølt, men ikke pas, kaldes de 4-gængere, da de behersker 4 gangarter. De heste som behersker både tølt og pas kaldes for 5-gængere, da de behersker 5 gangarter.

Kilde: Dansk Islandshesteforening

Oplev den islandske hest

Det er et sjældent fænomen, at så mange islandske heste, kan opleves live i den danske hovedstad. Familier og ikke-kenderen af racen kan nu stifte bekendtskab med de stærke og robuste islandske heste. Der vil også være foredrag om den islandske hest. B.la. hvordan den blev brugt i vikingetiden, og hvordan man bliver verdensmester på en islandsk hest.

– Fra ca. Kl. 12 kan man få lov til at røre ved hestene. Det foregår ved Nordatlantens Brygge, og der er gratis adgang siger, Kristina Christensen.

Islands 100 års fejring som suveræn nation

• Island blev en fri og suveræn nation, da forbundsloven trådte i kraft den 1. december 1918.
• Islands Alting har vedtaget en tingsbeslutning om, hvordan hundredeåret for Islands selvstændighed og suverænitet skal fejres. Der skal lægges vægt på kultur og sprog og på alles deltagelse.
• Selve suverænitetsdagen, den 1. december, fejres over hele Island i samarbejde med universiteter, kommuner og landets indbyggere. Islands regering vil også arrangere et program på denne dag.

Kilde: Dansk Islandshesteforening

Café og boder

Der vil være en café hvor de serverer islandsk mad og forskellige boder hvor man kan købe forskellige ting. B.la. kan man få et indblik i nogle af de muligheder, der er inden for: turridning, islandsk strik, keramik, naturoplevelser og rejser til Island, skriver Dansk Islandshesteforening i en pressemeddelse.

Arrangementet møder postivisme hos Anna Helga Hansen, der er født på Island, men opvokset i Danmark.

– Det er fantastisk, at sådan et arrangement bliver holdt i København. Selvom jeg kun er halvt islænding, så betyder landet da stadig en del for mig. Så jeg synes virkelig, at det er meget positivt, at der bliver sat fokus på vores historie på den her måde, siger Anna Helga Hansen.

Her kan du se ruten, ved at følge den blå streg på kortet:


Sådan gjorde journalisten: Idéen kom fra et opslag på facebook. Journalisten tog herefter kontakt til en kommunikationsmedarbejder. Hun sendte sin information og citater på mail. Anna Helga Hansen blev interviewet telefonisk.