Demonstration foran den islandske ambassade: Vil have valg nu

Foto: Amanda Schmidt Hansen. Demonstrationen foran den islandske ambassade, var fyldt af sang og sammenhold.
Demonstrationen foran den islandske ambassade, bød på sang og flag. Islændingene ønsker valg nu.
Foto: Amanda Schmidt Hansen.

Islændingenes skuffelse og vrede over den islandske regering har nu også ramt Københavns gader. Fredag demonstrerede herboende islændinge foran den islandske ambassade. De vil have en ny regering. En regering de føler, de kan stole på.

”Har næsten sagt jeg var fra Norge” og ”valg straks” står der på de bannere, demonstranterne har med sig. Over våbenskjoldet på ambassadens mur er der i dag symbolsk placeret en banan.

Ved siden af, står en fejekost med en stor rød sløjfe på. En lille gave fra en demonstrant gave til den islandske regering. En gave, så de nu har redskaber til, at få muget ud i regeringen.

Læs også: Islændinge på gaden igen: Vi vil af med Sigmundur

En af dem, som har stået for denne demonstration, er den 22 årige Sóley Mist Hjarmerssdóttir, som til dagligt er studerende. På trods af hun har boet i Danmark de sidste 11 år, føler hun sig stadig islandsk. Men lige nu oplever hun en islandsk regering, som hun ikke kan stå inde for.

– Der er virkeligt brug for et valg, og det skal være nu. Man kan ikke være minister, og lade være med at betale skat. De skal bare ud, siger Sóley Mist Hjarmerssdóttir.

En holdning der går igen gennem de mange taler til demonstrationen og blandt de fremmødte.

Foto: Amanda Schmidt Hansen. Demonstration Islændinge i København, viser solidaritet til deres brødre og søster på Island.
Foto: Amanda Schmidt Hansen. Islændinge i København, viser solidaritet til deres brødre og søster på Island.

Selvom man ser et smil på læben på de fleste demonstranter i fredagens solskin, så skal man ikke lade skinnet bedrage. De er vrede og føler deres regering ikke lytter til befolkningen.

– Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor de ikke lytter til folket. Folk er vrede, skuffede og ville bare gerne få lov, til at vise deres stemme til et valg, siger Sóley Mist Hjarmerssdóttir.

Sóley Mist Hjarmerssdóttir er også glad for det store fremmøde ved dagens demonstrastion.

– Det der giver mig håb, er at der er så mange mennesker, som møder op i dag, og prøver at ændre tingene. Jeg er glad for, at se den kampgejst der er, siger Sóley Mist Hjarmersdóttir.

Foto: Amanda Schmidt Hansen. "Har næsten sagt, at jeg er fra Norge" stod der på et banner
“Har næsten sagt, at jeg er fra Norge” stod der på et banner, til demonstrationen
Foto: Amanda Schmidt Hansen.

Den islandske befolkning har ikke tillid til deres regering

Det er ikke kun blandt deltagerne i dagens demonstration, det kniber med tilliden til den islandske regering.

To tredjedele af de islandske vælgere har ikke tillid til den islandske regering, viser en ny meningsmåling foretaget af Maskína

Læs også: Islands statsminister skred fra møde

Regeringen bestående af Selvstændighedspartiet og Fremskridtspartiet, som nu bliver ledet af Sigurður Ingi Jóhannsson, har fredag den 8 april fået ophævet et mistillidsvotum med 38 mod 25 stemmer.

Demonstrationen blev stablet på benene da en gruppe islændinge der bor i København, lavede en Facebook begivenhed. De vil, som de selv beskriver det på begivenheden Facebook-side, vise deres solidaritet overfor islændingene på Island. Ifølge Facebook var der 213 deltagerer til fredagens demonstration.