Genåbningen af det nye rådhus har efterladt borgere med et handicap uden fuld adgang til den nyrenoverede bygning, der ellers skulle repræsentere borgernes hus. Lyngby Rådhus huser blandt andet kommunens borgerservice, og er stedet, hvor borgere tager del i demokratiet, når der skal stemmes til valg.
Man kan ikke være bekendt, at lave sådan noget. Det er at udelukke mennesker fra at leve et liv på lige vilkår med andre. Det er imod menneskerettighedskonventionerne
Lars Smith Pedersen, Dansk Handicap Forbund.
Personlig betjening i borgerservice, hjælp med MitID og pasfoto er alt sammen tilbud, som personer med en stor kørestol ikke kan benytte sig af på det nye rådhus. Der er ikke plads til dem i elevatoren, og de kan derfor ikke komme rundt på rådhuset. Dansk Handicap Forbund finder situationen problematisk, og vurderer, at der skal skaffes en løsning.
– Alle kommunens borgere bør kunne tilgå et rådhus, uanset om de sidder i en stor kørestol eller ej. Hvad vil de gøre ved dem, der ikke kan det?, siger Lars Smith Pedersen, formand for Bygge- og trafikpolitisk udvalg i Dansk Handicap Forbund, og fortsætter:
– Jeg synes, at kommunen skal tage op til overvejelse at gøre noget, så man kan få alle borgere ind på rådhuset.
Lars Smith Pedersen håber, at kommunen så hurtigt som muligt får problemet løst.
To løsninger på tegnebrættet
Kommunaldirektør Søren Hansen er blevet kontaktet, men ønsker ikke at besvare kritikken telefonisk. Lyngby-Taarbæk Kommunes presseafdeling henviser til et referat fra et udvalgsmøde torsdag d. 7. november.
Der fremgår det, at kommunen arbejder på en kortsigtet løsning ved at forbedre den nuværende lift. Ifølge notatet fra referatet, vil arbejdet blive udført senest med udgangen i uge 48.
Samtidig undersøges langsigtede løsninger, herunder installation af en ny elevator eller en lukket løfteplatform på hovedtrappen, der opfylder de nyeste tilgængelighedskrav, fremgår det af notatet. Der er ikke taget nogen endelig beslutning om en langsigtet løsning på problemet, skriver kommunen i notatet fra udvalgsmødet d. 7. november. Læs notatet her.
Krav om adgang til bygninger:
Bygningsreglementet 2018 har et tilgængelighedskrav for adgangsforhold og indretning af offentlige bygninger.
Brugere skal ved egen hjælp kunne komme frem til og ind i bygninger, opholdsarealer og parkeringsarealer.
Dette omfatter blandt andet krav til adgangsveje, ramper og elevatorer, som sikrer adgang for personer med nedsat funktionsevne.
Kilde: Bygningsreglementet.dk
En forkert beslutning
Kommunen besluttede sig for ikke at efterleve bygningsreglementets krav om tilgængeligheden tilbage i september 2020.
Simon Pihl Sørensen (S), Viceborgmester og formand for Byplansudvalget i 2020, har tidligere erkendt overfor Sjællandske Nyheder, at beslutningen var forkert.
– Jeg mener, at vi samlet set traf en forkert beslutning. Det er ikke godt nok med handicapadgangen til Lyngby Rådhus, og jeg vil se på, at vi får bragt alle løsninger i spil nu, så mange som muligt har adgang til rådhuset, siger Simon Pihl Sørensen (S) til Sjællandske Nyheder.
Læs også: Unge handicappede går til kamp for en stemme i debatten
Kommunen begrunder beslutningen med, at ombygningen af de fysiske forhold, der skal til for at opfylde tilgængelighedskravene, vil være konstruktiv udfordrende, og vil øge byggeomkostningerne. Det fremgår i et referat fra byplansudvalget på kommunens hjemmeside. Lars Smith Pedersen, formand for Bygge- og trafikpolitisk udvalg i Dansk Handicap Forbund, er uforstående overfor begrundelsen.
– Den begrundelse er vi ligeglade med, der står i vejledningerne til kommunernes byggesagsbehandlinger, at prisen ingenting har at gøre med tilgængelighedsbestemmelserne, siger Lars Smith Pedersen.
Renoveringen af kommunens rådhus har kostet 364 millioner kroner, og ifølge Sjællandske Nyheder er kommunen gået 138 millioner kroner over budget. Det undrer Lars Smith Pedersen, at kommunen trods dette budget, ikke har formået at finde en løsning, der sikrer at alle borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommune kan besøge rådhuset.
– Hvis de har renoveret for så mange penge, skulle der nok være penge til en alternativ indgang, eller råd til at få renoveret elevatoren større. Man har åbenbart prioriteret nogle andre ting, og det synes jeg ikke, er en god ide, fortæller Lars Smith Pedersen.
Læs også: Ulige kørselsmuligheder begrænser handicappede
Handicapråd blev ikke hørt
Ifølge bekendtgørelsesloven om retssikkerhed og administration på det sociale område skal Kommunalbestyrelsen høre handicaprådet over alle initiativer, som har betydning for mennesker med et handicap. Dette lovkrav blev ikke overholdt, da Lyngby-Taarbæk Kommunes byplansråd valgte at give sig selv dispensation fra at efterleve bygningsreglementets tilgængelighedskrav. Det bekræfter formanden for kommunens handicapråd, Ion Meyer.
– Handicaprådet blev ikke hørt omkring det, og vi blev heller ikke gjort opmærksom på, at der blev søgt dispensation, og at man gav sig selv det, siger Ion Meyer.
Dansk Handicap Forbund mener, at der er blevet taget en forkert beslutning, som understreger vigtigheden af deres fortsatte arbejde med at sikre, at mennesker med at handicap har samme mulighed i samfundet som alle andre.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjort opmærksom på åbningen af det nye Rådhus via kommunens egen hjemmeside. En nyhed på Sjællandske Nyheder gjorde journalisten opmærksom på problematikken omkring adgangsforholdende for personer med en stor kørestol. Journalisten interviewede Lyngby-Taarbæk Kommunes Handicapråd telefonisk, som kunne bekræfte, at rådet ikke blev hørt tilbage i 2020. Lyngby-Taarbæk Kommune er over to omgange forelagt spørgsmål omkring fremtidige planer for Rådhuset, men ønsker ikke at besvare spørgsmål telefonisk.