Snart kan bilen læse dine sms’er

Selvom det ikke er helt lovligt, har mange af os nok gjort det – læst en sms mens vi kørte bil. Men snart kan det gøres, uden at man behøver at fjerne hænderne fra rettet. Flere bilfabrikanter har nemlig udviklet teknologier, der blandt andet gør, at bilens højttalere kan oplæse sms-beskeder, når chaufføren er travlt optaget med at køre.

Teknologierne er blevet udviklet, fordi en lang række amerikanske stater har gjort det forbudt at læse og sende sms-beskeder bag rettet. Et af de nyeste skud på stammen er Fords teknologi, som kaldes Ford Sync. Ved hjælp af en Bluetooth-forbindelse kan bilen forbindes med din mobiltelefon, hvorefter bilen kan oplæse de sms-beskeder man modtager. Herefter kan man svare tilbage med forudprogrammerede sms-beskeder ved at trykke en trykfølsom skærm. På den måde kan man svare fx »jeg kører bil – jeg ringer tilbage, så snart jeg kan«, eller »jeg bliver en smule forsinket« uden at skulle fumle med mobiltelefonen i hånden.

Men pas nu på

Hos Rådet for Sikker Trafik er man i gang med kampagnen »Kør bil, når du kører bil«. Kampagnen sætter fokus på uopmærksomhed, som er afgørende i 30 procent af færdselsulykkerne. Uopmærksomheden kan blandt andet skyldes, at bilister har alt for travlt med at læse SMS’er, spise mad, samle ting op fra gulvet og pille ved GPS’en. 

Rådet for Sikker Trafik har endnu ikke undersøgt de nye teknologier, som blandt andet kan oplæse sms’er i bilen. Rådet opfordrer dog til, at man bruger teknologierne med omhu.

»Det er ikke en endegyldig løsning på det problem, som handler om distraktion i trafikken. Men hvis man får oplæst en kort besked som ”husk at sætte vand over til kartofler”, så distraherer det sikkert ikke så meget,« forklarer direktør i Rådet for Sikker Trafik, Anders Rosbo.

»Men hvis det fx er din datter, der spørger ”hvor er min røde bluse?”, så kan det faktisk være meget distraherende. Så vil dine tanker skulle hjem i lejligheden, ind på værelset og op på øverste hylde i skabet. Så bliver dine tanker fjernet fra vejbanen, og det kan være farligt,« fortæller Anders Rosbo.

»Det handler om hvor meget du bliver forstyrret, ikke så meget om hvorvidt det er håndholdt eller ej,« forklarer Anders Rosbo.

I Danmark til sommer

Teknologien findes allerede i en række Ford-modeller i USA, fortæller produktchef hos Ford Danmark Peter Andersen.

»Det er ikke tilgængeligt i Danmark endnu, men fra sommeren 2012 vil det være at finde i alle nye Ford-modeller. Det er et meget pædagogisk system, som blandt andet indeholder talegenkendelse og sms-oplæsning,« forklarer Peter Andersen.

I nyere biler fra Mercedes-Benz findes et lignende system. »Det forudsætter dog, at din telefon understøtter teknologien,« forklarer Lars van het Erve, Communication Manager hos Mercedes-Benz.

Også Kia har udviklet et system af samme art kaldet Kia UVO, som vil være at finde i en række af Kias 2012-modeller.

Læs mere: Ford Sync

Læs mere: Kampagnevideo for »Kør bil, når du kører bil«

Læs mere: Rådet for Sikker Trafik