Forbedring af rundkørsler og vejkryds skal skabe større sikkerhed

Projekter til 66 millioner skal skaber større sikkerhed på vejene Foto:morguefile
Projekter til 66 millioner skal skaber større sikkerhed på vejene
Foto: morguefile

Forbedring af rundkørsler, bedre belysning og ændringer af vejkryds. Disse er blandt de projekter, Transportministeriet netop har afsat 66,2 millioner kroner til i en programpakke for 2014. Vejdirektoratet står for projekterne, som er udvalgt ved en såkaldt ”sort-plet-udpegning”

Sådan ser programpakken 2014 ud:

    • Det samlede beløb er 66,2 kroner
    • 40,4 millioner går til konkrete forbedringer i enkelte kommuner
    • 25,8 millioner går til Vejdirektoratet til brug af mindre problemer
    • 4 millioner går til planlægning af projekterne

Kilde: Vejdirektoratet

– Sorte pletter er typisk steder på statsvejnettet, hvor der sker markant flere ulykker, end man kunne forvente. Så har vi set på, hvad vi tror, der er galt med det her kryds eller den her strækning og kommet med forslag til forbedringer, siger Winnie Hansen, fagkoordinator for Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdelingen.

Læs også: Nu er ekstra farligt trafikkryds blevet sikkert

Fordeling af pengene

40 millioner af det samlede beløb bliver brugt på konkrete forbedringer på statsejede veje i enkelte kommuner. De resterende 25 millioner får Vejdirektoratet til at bruge på sikkerhedsproblemer, der kommer løbende gennem året, og som ikke kræver større tiltag for at løse. Søren Troels Berg, Specialkonsulent for Rådet for Sikker Trafik, mener, at beløbet kan have betydning for sikkerheden i trafikken.

– Pengene er ikke tænkt til at omlægge veje. De er tænkt til de små ting, hvor man ser, at man burde fjerne nogle træer, eller man burde sætte nogle autoværn op her. Mindre ting, som vi ved har stor effekt på trafiksikkerheden, siger han.

Formålet med projekterne er at hindre antallet af uheld og at gøre vejen mere trygge for trafikanterne, fremgår det i pressemeddelelsen.

– Det er vigtigt med en konstant indsats for at forbedre trafiksikkerheden over hele landet. De tiltag, vi her gennemfører, vil bidrage til de senere års positive udvikling, hvor vi har set en tendens til et generelt fald i antal dræbte i trafikken, siger Magnus Heunicke, transportminister, i pressemeddelelsen.

Læs ogsåSikker Trafik: Pas på traktorer og gyllespredere

Nogle projekter må vente

Selvom Winnie Hansen overordnet er tilfreds med beløbet, så er det flere projekter, som må vente.

– Det er ikke alle projekter, vi får penge til. Så bliver vi nødt til at prioritere. Dem vi har øverst på listen, er der, hvor vi sparer flest ulykker eller personskade per investeret krone. Man kunne godt bruge flere penge, men jeg er glad for de projekter, vi har fået penge til, siger Winnie Hansen.