Taxachauffører kører den sikre stil

Taxachauffører kører den sikre stil. Foto: Emanuele, Flickr.
Det er ikke velanset for taxachauffører at køre for stærkt, lyder det fra Dansk Taxi Råd. Foto: Emanuele, Flickr.

Taxikunder kan trygt sætte sig ind i de læderbetrukket sæder i de danske taxaer landet rundt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ulykker, hvor taxaer er indblandet, er faldet med godt en tiendedel i perioden 2001 til 2014. Antallet af dræbte og tilskadekomne rapporteret til politiet i 2001 var 68 og i 2014 blot 8.

I 2001 var der 4 dræbte og 64 tilskadekomne personer i taxiuheld, hvor der er sket et fald frem til 2014 til 8 tilskadekomne og 0 dræbte personer i uheld med taxier registret hos politiet.

Læs også: Taxichauffør: Brækgebyret er en kundetjeneste

Dansk Taxi Råd kan tydeligt mærke den sikre færdsel i trafikken og er glad for den positive udvikling.

– Det betyder, at vores chauffører kører mere sikkert, men betyder også, at kunderne, der sidder i bilerne, kan føle sig ganske sikre, når de lader sig transportere af en taxi, siger Trine Wollenberg, direktør for Dansk Taxi Råd.

Bevidsthed om sikker kørsel

Grunden til nedgangen i taxiulykker skyldes en større bevidsthed om sikker kørsel, mener Trine Wollenberg. Men hun peger også på, at tiltag som klip i kørekortet og fartkontrol er med til, at taxichaufførerne tænker sig om en ekstra gang, når de sætter sig bag rattet og sætter foden på speederen.

Trine Wollenberg påpeger også, at kørekortet er chaufførernes levebrød, og at risikoen for at miste kortet kan få dem til at tænke sig om en ekstra gang.

– Generelt er der en bevidsthed blandt vores chauffører, om at det ikke er velanset at køre for stærkt. Det tjener man heller ikke flere penge på, siger Trine Wollenberg.

Dansk Taxi Råd har ikke lavet konkrete tiltag for at oplyse deres taxichauffører om mere sikker kørsel, men rådet gør sine chauffører opmærksomme på, at deres image ikke skal bære præg af høj fart og uhensigtsmæssig kørsel.

– Taxierne er jo meget synlige på gader og stræder, og de skal jo gerne fremgå som et godt eksempel for andre bilister, siger Trine Wollenberg.

I den nedenstående grafik kan du trykke på årstallene og se antallet af dræbte og tilskadekomne, der er rapporteret til politiet. Træk musen hen over de små røde mænd for at se de konkrete tal. Artiklen fortsætter under grafikken.


Vi er alle blevet mere sikre i trafikken

Hos Rådet for Sikker Trafik er de også glade for nedgangen af ulykker, hvor taxier er indblandet.

Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør for Rådet for Sikker Trafik, peger på, at udviklingen af sikker trafik ikke kun er gældende hos taxabranchen, men at der generelt ses en mere sikker færdsel blandt alle trafikanter.

– Gennemgående har vi set gennem de sidste år et fald i trafikulykker og trafikuheld, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Læs også: Rådet for Sikker Trafik: Erhvervskørsel skal gøres mere sikker

Trods nedgangen i tilskadekomne og dræbte i trafikken er der ifølge Mogens Kjærgaard Møller stadig en del arbejde med at gøre færdselen i trafikken mere sikker for alle.

– Vi er slet ikke i mål endnu. Det er bare at fortsætte ud af den samme sti og klø på, for der er landvindinger, der skal nås endnu, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Rådet for Sikker Trafik har lavet målrettede kampagner for netop at nedsætte ulykker i erhvervsbranchen, og de har gjort erhvervschauffører og ledelsen i brancherne mere opmærksomme på at gøre færdslen i trafikken mere sikker.

– Vi skal alle arbejde med trafiksikkerhed og sørge for at agere på en ordentlig måde i trafikken, så alle kommer ordentlig og sikkert hjem, siger Mogens Kjærgaard Møller.