Sojamælk forstyrrer din hormonbalance

Man skal passe på med at erstatte komælk med sojamælk og kød med sojabøffer. Sojabønner indeholder nemlig nogle naturlige plantestoffer, der kan virke på samme måde i kroppen som det kvindelige kønshormon østrogen. Det kan forstyrre hormonbalancen både hos kvinder og mænd, hvis man får for meget af det, siger ernæringsekspert Oscar Umahro.

»Hvis man for eksempel ikke vil drikke komælk, fordi man er veganer eller tror, det ikke er sundt, og så i stedet drikker en halv liter sojamælk om dagen i stedet for, så kan man godt få nogle problemer,« forklarer han.

For meget sojamælk kan påvirke frugtbarheden. Hos kvinder kan det betyde menstruationsforstyrrelser eller brystspændinger. Forsøg viser også, at drengebørn, der fik modermælkserstatning tidligt i livet baseret på sojamælk, fik mindre testikler og lavere frugtbarhed senere i livet.

Ingen naturlig stopklods

Problemet ved sojaprodukter som sojamælk, sojayoghurt, sojapølser og tofu er, at de er meget koncentrerede. Der findes også andre madvarer, som indeholder de østrogenlignende plantestoffer. Det gælder for eksempel sesamfrø, hørfrø og rug. Men når man spiser rugbrød, er der en naturlig stopklods for, hvor meget man kan spise, forklarer Umahro:

»Du kan ikke komme til at spise tre kilo rugbrød om dagen,« påpeger han. Den naturlige stopklods betyder, at når man spiser madvarer i deres naturlige form, så kan man ikke komme til at få en overdosis. Det er fordi, man ganske enkelt bliver mæt længe inden, man har fået for meget af de plantestoffer, maden indeholder.

Men det er ikke tilfældet, når man spiser sojabøffer og drikker sojamælk. Her er koncentrationen meget høj, og man kan derfor let komme til at få for meget, inden man er mæt. Og en halv liter sojamælk om dagen er ifølge Umahro en overdosis, som man vil kunne mærke konsekvenserne af.

Vegetarer skal ikke være bekymrede

Sojabønner findes især i de madvarer, man bruger som erstatning for kød, ost og mælkeprodukter. Vegetarer skal dog ikke lade sig afskrække, siger formanden for Dansk Vegetarforening Sune Borkfeldt.

»Jeg vil ikke råde vegetarer til at tænke nærmere over det, jeg vil bare råde vegetarer til at spise varieret – hvad der jo er et godt råd til hvem som helst,« siger han.

Sune Borkfeldt er enig i, at det ikke er godt at spise alt for meget sojamælk og køderstatning lavet af soja. Han vil derfor også råde nye vegetarer i overgangsfasen til at tænke sig om, inden de bare »tager de første og de bedste sojapølser og så bare køber rigtig mange af dem.«

Spis soja som i østen

Eksperternes bedste råd er at spise soja, som de gør i Østen.

»Problemet er, at vi i Vesten bruger soja i alt for store mængder,« siger Umahro. I Kina og Japan viser studier, at regelmæssige og små mængder af soja faktisk kan være gavnligt for helbredet.

Det er altså godt at spise noget misosuppe og tofu af og til.

 »Men hvis man spiser for store mængder soja, så får man ikke den gavnlige effekt, så får man overstimulering«, lyder rådet fra Umahro.

Læs også: Arbejdere syge af soja til Danmark

Læs også: Din proteinbar er en usund kaloriebombe