Sprit, handsker og egen kuglepen: Kommune gør klar til coronasikker valgdag

I Fredensborg Kommune gør man brug af en række tiltag for at kunne afholde kommunal- og regionsrådsvalg på en coronasikker måde.
Foto: Casper Heise Garvey

Håndsprit i bokse, egen kuglepen, tilbud om maske og handsker.

Et nyt syn i dansk valgsammenhæng, men ikke desto mindre blot nogle af de tiltag, som Fredensborg Kommune har taget for at sørge for et – forhåbentligt – coronafrit valg.

Kommunal- og regionsrådsvalget den 16. november bliver første gang, danskerne skal til stemmeurnerne siden coronapandemien begyndelse. Antallet af smittede danskere har været på en opadgående kurve siden slutningen af september, og der er i øjeblikket flere smittede, end der har været det sidste år.

Det skal være trygt at stemme

Jesper Holdflod Pallesen, der er pressekoordinator i Fredensborg Kommune, fortæller, at der er travlt med at få gjort klar til valget, og at tiltagene er til for at få vælgere såvel som ansatte til at føle at sig trygge i deres valghandling.

– Det ene er, at vælgerne skal være trygge, og derfor har vi lavet en række tiltag. Derudover kommer der også til at være 300 mennesker i sving på dagen. Både ansatte og politikere. Det er vigtigt, at de føler sig trygge, så vi har de her tiltag for at sørge for en sikker valghandling, fortæller han.

Fredensborg Kommune har modtaget flere brevstemmer end normalt, men det er ikke sikkert, at det kun er frygten for coronavirus, der har spillet en rolle.

– Vi har haft omkring 1000 flere brevstemmer end normalt. Men vi har også haft andre initiativer for at få stemmeprocent op, så vi kan ikke vurdere, om det er coronarelateret. Sidste valg modtog vi 1.966 brevstemmer, og i år regner vi med at modtage over 3.000, siger Jesper Holdflod Pallesen.

Coronaforholdsregler i Fredensborg Kommune

Ensretning af alle ind– og udgange ved alle valgsteder

Plads til længere køer og brug af flere kø-ledere, så det er muligt at holde afstand

Standere med sprit ved ind- og udgange

Du får tilbudt din egen kuglepen, så du skal ikke ”dele”

Plexiglas ved valgbordene, som man kender det fra supermarkeder og andre steder for at beskytte både dig og personalet

Valgboksene sprittes af med jævne mellemrum og vi lufter ud

Der vil være håndsprit ved valgborde, i valgbokse, på toiletter mv.

Der er mundbind og handsker til dig, hvis du ønsker at benytte det

Kilde: Fredensborg Kommune

Alle valgsteder bliver ensrettede, og der vil blive gjort brug af kø-delere, så folk kan holde den rigtige afstand. Derudover vil der være plexiglas ved valgbordene og håndsprit ved både indgang og udgang. Fredensborg kommune opfordrer også vælgere til at tænke over hvornår de kommer.

På kommunens hjemmeside opfordres vælgere til at prøve at undgå at komme mellem 8 og 9, og 16 og 18, da det er tidspunkter, hvor der normalt er mange vælgere.

Læs også: Efter mange års kamp: Blinde genvinder retten til hemmelig afstemning

Vælgere ikke så bekymrede

På Jernbanegade i Fredensborg er der ikke mange bekymringer at finde hos borgerne. Der er en opfattelse af, at der er styr på tingene i forhold valgdagen.

– Jeg stemmer på dagen og regner med, at det bliver afviklet på en forsvarlig måde. Jeg tænker ikke, at vi kommer til at stå som sild i en tønde, siger Stephan Juul, der bor i Fredensborg.

Betina Kammersgaard, der har stemt i kommunen mange gange før, er heller ikke specielt bekymret.

– Jeg stemmer på den gammeldags måde med valgkort på dagen. Hvis bare det foregår, som det plejer, er det ikke noget problem, siger hun, der forventer massevis af håndsprit på valgstedet.

 Betina Kammersgaard er dog en smule ærgerlig over at, man ikke på samme måde kan gøre valget til et hyggeligt arrangement, som det plejer at være, på den skole, hvor hun normalt stemmer.

– Det er første gang min datter skal stemme, og der plejer at være valgkaffe- og kage. Det er ærgerligt. at hun ikke skal få den oplevelse med i denne omgang, tilføjer Betina Kammersgaard.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af en pressemeddelelse på Fredensborg Kommunes hjemmeside. Medarbedjerne i kommunen er interviewet mundtligt, mens borgerne er interviewet i en voxpop på gaden.