Populært testcenter i Ishøj lukker

Borgere står i kø til at blive testet for Covid-19 ved testcenteret i Kulturium
Foto: Helena Fuur Hansen

Den kommunale kulturinstitution Kulturium i Ishøj har siden januar 2021 uafbrudt fungeret som midlertidigt testcenter for byens borgere, der helt uden tidsbestilling nemt har kunnet få foretaget en såkaldt PCR-test, hvilket har været yderst populært. Testcenteret, som også serverer vand, kaffe og popcorn for borgere i kø til test, har siden januar foretaget mere end 48.000 test, men det er slut efter d. 14. april, hvor regeringens nye teststrategi træder i kraft, fortæller Marie Herborn, som er leder af Kulturium. Lederen fortæller også, at det har været  vigtigt at skabe en god testkultur og testoplevelse, så flere borgere vil lade sig teste.

Covid-19: Teststrategi i tre faser

Fase 1: I første fase understøttes den gradvise genåbning af samfundet af massiv testning med både PCR- og antigentest – herunder som en del af coronapassets udrulning. Denne første fase er således allerede påbegyndt.

Fase 2: I anden fase, når en større del af befolkningen er vaccineret og sommersæsonen forventeligt mindsker smitten, forventes en nedskalering af testindsatsen. Test vil i denne fase målrettes hvor der er behov og mod grupper, der ikke er vaccinerede.

Fase 3: I tredje fase, som formodentligt indtræder omkring efteråret, forventes test primært at anvendes som en del af epidemiovervågningen, herunder i forhold til nye mutationer og smittespredning. Her fokuseres på randomiserede stikprøver i befolkningen med henblik på overvågning, der endvidere understøttes af for eksempel test af spildevand og eventuelt andre metoder.

Kilde: Sundhedsministeriet

Teststrategien i Danmark er løbende blevet opdateret, og som en del af regeringens nye teststrategi skal der etableres faste teststeder i alle landets kommuner, og dermed skal alle midlertidige testcentre lukkes. Det nye testcenter i Ishøj skal ligge hos en kiropraktisk klinik, der ligesom Kulturium ligger i Ishøj Bycenter. Her vil det også være en PCR-test som borgerne kan få foretaget, dog med tidsbestilling, som det er bestemt i den nationale teststrategi.

Læs også: Kan de danske biografer coronavaccineres, eller er skaden sket?

Borgere er bekymrede 

Flere af byens borgere skriver i Facebook-gruppen ”Vores Ishøj”, at de er kede af, at testcenteret må lukke, og at de især har været glade for at kunne få foretaget PCR-test uden tidsbestilling. Paul William Ryan, som bor i Ishøj og har benyttet sig af testcenteret i Kulturium, fortæller, at han er ked af, at det nye testcenter bliver med tidsbestilling. Han er ligeledes bekymret for, om flere borgere vil fravælge det nye testcenter, fordi der kræves en tidsbestilling. Samme bekymring deler mange andre borgere i Ishøj i Facebook-gruppen ”Vores Ishøj”.

Udover tilgængeligheden i form af tidsbestillingsfrie test, så fremhæver Paul William Ryan også personalet og pladsen hos Kulturium, som er med til at skabe tryghed.

– Man bliver altid mødt af sødt og varmt personale, og så er der godt med plads, hvilket giver god mulighed for at holde afstand, siger Paul William Ryan.

Til ishoj.dk fortæller borgmester Ole Bjørstorp, at han er bekymret for regeringens nye teststrategi, fordi den fører til færre testtider.

Sådan gjorde vi: Vi var ude i Ishøj og tale med mennesker i lokalsamfundet. Vi blev testet ved testcenteret i Kulturium, og faldt i snak med Marie Herborn, der leder Kulturium. Herefter kontaktede vi Paul William Ryan, der i Facebook-gruppen ”Vores Ishøj” har takket Kulturium for at fungere som midlertidigt testcenter.