Stadig flere betaler for meget i skat

Stigende antal danske får penge tilbage i skat, viser tal fra Danmarks Statistik.  Foto: Morguefile
Stigende antal danske får penge tilbage i skat, viser tal fra Danmarks Statistik.
Foto: Morguefile

I disse dage kan flere tusinde danskere se frem til grønne tal på deres årsopgørelser, når de logger ind på SKAT’s hjemmeside. Følger antallet statistikken fra tidligere år, vil der være flere lettede danskere i disse dage end for blot fem år siden. Det samlede antal af danskere, der skal have penge tilbage i skat, har nemlig været stigende over de sidste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik og erfaringer fra SKAT selv.

–       Tallet skulle gerne stige de kommende år, så flere får overskydende skat, siger SKAT’s underdirektør, Richard Hanlov.

Ifølge Richard Hanlov kan to ud af tre af de almindelige lønmodtagere derfor se frem til at få penge tilbage i skat, hvis man ser bort fra selvstændige erhvervsdrivende.

I skatteåret 2003 fik 63,36 % af alle skatteydere penge tilbage i skat. I år 2012 var andelen steget til 74,8 %, hvilket er en stigning på over ti procentpoint og svarer til, at tre ud af fire danskere fik penge tilbage.  Kilde: Danmarks Statistik
I skatteåret 2003 fik 63,36 % af alle skatteydere penge tilbage i skat. I år 2012 var andelen steget til 74,8 %, hvilket er en stigning på over ti procentpoint og svarer til, at tre ud af fire danskere fik penge tilbage. Klik billed for at se i stor. Kilde: Danmarks Statistik

Læs også Vi betaler 450 mia. kr. i skat

Øgede reguleringer og frygt for skattesmæk

Udviklingen kommer heller ikke bag på Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi og forsker i skatteteori ved Aarhus Universitet. Han vurderer, at stigningen skyldes at SKAT’s er begyndt at ændre i folks forskudsopgørelser, så færre undgår gæld.
Ifølge Bo Sandemann Rasmussen sætter skat faktisk skatten lige lidt højere end, det der er nødvendigt, for at man ikke får restskat

–       Der ligger i systemet en indbygget tendens til, at folk skal have penge tilbage, siger han

Gennem de senere år har SKAT ændret praksis for rentetillæg, hvis man skylder SKAT penge. Før i tiden kunne man vente med at betale sin restskat indtil 1. juli, før der faldt renter på gælden. I dag skal man allerede fra januar måned betale tre procent i renter af ens indestående skattegæld. Frygten for gæld med så høj rente gør, at Bo Sandemann Rasmussen mener, at folk i dag er mere påpasselige med at skylde penge i skat.

Den vurdering stemmer overens med, at antallet af danskere, der får et skattesmæk, tilsvarende er faldet i samme tiårige periode.

Læs også Skattely og stråmænd skaber røre på Twitter

 

Sådan er SKAT’s rentesatser

Fra januar lægger skat:

  • 0,5 procent godtgørelse på overskydende skat, til pengene bliver udbetalt
  • 3 procent rente på restskat, til den er betalt

Er restskatten ikke betalt efter 1. juli skal der i stedet betales et tillæg på 5 procent.

 

Skat i balance

Ifølge SKAT selv, skyldes udviklingen deres initiativ, Skat i balance, der sammenligner folks årsopgørelse med deres selvangivne forskudsopgørelse. Her regulerer SKAT, hvis der er for store afvigelser på eksempelvis lønindkomst, bopæl og renteindtægter.

Hos SKAT anbefaler man dog alle selv at holde styr på forskudsopgørelsen frem for at spare op i skat.

– Hvis du havde styr på din økonomi, havde du placeret dine penge et andet sted og fået et meget bedre afkast, fortsætter han.

Så længe pengene står på SKAT’s konto, kan de nemlig ses som en investering i staten, fremfor privatøkonomien.