Julen nærmer sig, og for mange familier står betyder det god julemad og gaver. Men det er ikke alle, der har penge til det hele, for Blå Kors, melder på deres hjemmeside om stor stigning i antallet af ansøgere om julehjælp.
På Sjælland modtog Blå Kors i 2018 hele 852 ansøgninger om julehjælp. Det tal er dog for længst overgået: I år er der indtil videre 1897 ansøgninger. Man har kunne søge i to uger. Dette er altså en foreløbig stigning på hele 123 procent fra 2018 til 2023.
– Der er et stort pres på børnefamilier. Når man holder jul, er der mange der oplever et pres for, hvor mange gaver man skal have, adventsgaver, pakkekalender og maden. Bedsteforældre oplever også et pres. De søger om julehjælp fordi de gerne vil give deres børnebørn nogle gaver, fordi de ikke har råd til det, i deres stramme budget
Marianne Piil Tumba, Økonomisk beboerrådgiver hos B0-Vest.
Bekymrende stigning
Denne markante stigning bekymrer Morten Skov Mogensen, som er generalsekretær hos Blå Kors. Morten Skov Mogensen mener, at det blandt andet er prisstigninger, som kan skyldes den store mængde af ansøgere.
Hvad er Blå Kors
- Blå kors i Danmark hjælper mennesker, som er hjemløse, ensomme, psykisk sårbare, fattige, misbrugere og deres pårørende. De hjælper børn og unge, der vokser op i hjem med alkohol- og stofmisbrug. De hjælper unge og voksne ud af misbrug og hjemløshed.
- Kilde: blaakors.dk
– Vi bliver bekræftet i det behov der er derude. Vi har et bredt familiearbejde, hvor vi er i kontakt med mange af de familier, der har allermindst. Vi hører, at det er rigtig hårde tider, på grund af prisstigningerne, forklarer Morten Skov Mogensen.
Blå Kors får penge fra fonde, familier og virksomheder, der donerer penge til Blå Kors. Disse penge går til gavekort til mad og til genbrug.
– Alt vi får ind går ubeskåret videre til uddeling af gavekort på 500 kr. og til genbrug på 200 kr. 700 kr. gør meget for familier, der har meget lidt, siger Morten Skov Mogensen.
Fristen for at ansøge om julehjælp hos Blå Kors udløber 23. november.
Forventningerne stiger også
Marianne Piil Tumba arbejder for Bo-Vest, hvor hun er økonomisk beboerrådgiver. Sammen med sin kollega tilbyder de 12 åbne rådgivninger i november måned, hvor man kan komme og lave julehjælps-ansøgninger.
– Der er et stort pres på børnefamilier. Når man holder jul, er der mange der oplever et pres for, hvor mange gaver man skal have, adventsgaver, pakkekalender og maden. Bedsteforældre oplever også et pres. De søger om julehjælp fordi de gerne vil give deres børnebørn nogle gaver, fordi de ikke har råd til det, i deres stramme budget, fortæller Marianne Piil Tumba.
Selvom Blå Kors har oplevet en markant stigning, så oplever Bo-Vest et lavere antal ansøgere end sidste år, men de har selv et bud på hvorfor.
– Udover at vi tilbyder åbne rådgivninger, har vi også samlet en liste over de organisationer der tilbyder julehjælp. Vi har den på vores hjemmeside, men også sendt listen til vores beboere. Vi har undret os over, at vi indtil videre kun har fået 13 henvendelser, men vi tænker, at fordi vi har udsendt den her liste, så er der flere beboere der sidder derhjemme og ansøger selv, fortæller Marianne Piil Tumba.
Sådan gjorde vi: Journalisten så, at Blå Kors havde udgivet tal for antal ansøgere af julehjælp 2 uger inde i ansøgningsperioden. Derfor valgte journalisten at tage kontakt til både Blå Kors og Bo-vest. Begge interviews er lavet telefonisk.