Stor interesse for selv at moste cider

Æble

Bag de danske havelåger ligger bunker af modne æbler, der skriger på at blive brugt, og det kan de mærke hos landets mosterier. Der har nemlig i år været en voldsom efterspørgsel efter æblekværne, frugtmøller og kurvepressere, lyder meldingen fra tre danske mosterier.

– Det har været et exceptionelt godt år for æbler. Og interessen for selv at presse most og lave cider er stor, fordi folk ikke vil se de mange æbler rådne op på græsplænen, siger Mogens B. Christensen fra mosteri.dk i Randers.

Der er gået 70’er i den. Vi skal udnytte alt, og intet må gå til spilde.
Nordisk Selvforsyning

Derfor har mange i år lejet sig til en frugtpresser, så de kan udnytte de mange frugter.
– Jeg havde en familie, der pressede 400 liter æblemost på en dag, siger han. Og når familierne ikke har plads til mere æblemost i fryseren, og når naboen ikke kan tage imod flere flasker med hjemmelavede mærkater, så skal der produceres forældremost, forklarer han.

Læs også: Sådan laver du en billig brandert fra din baghave

Fra frugt til flaske

Interessen for at udnytte årets æbler til hjemmelavet cider, har de også oplevet hos Maltbazaren i Rødovre. Her har æbleskrællerne i høj grad fløjet om ørerne på personalet, der ikke mindes, at der før har været så stor en efterspørgsel af cider.

– Vi plejer at løbe stærkt i butikken, men i år har der været godt med run på. Der er kommet et væld af nye kunder, der efterspørger gær, enzymer og klaringsmidler til hjemmeproduktion af cider, siger Andreas Palsgård fra Maltbazaren, der normalt kun henvender sig til ølbryggere.

Det er en del af en større selvforsyningsbølge, mener man hos Nordisk Selvforsyning, der forhandler både frugtpressere og cidertræer.
– Der er gået 70’er i den. Vi skal udnytte alt, og intet må gå til spilde.

Hos Maltbazaren mener de også, at der er gået Bonderøven og Camilla Plum i den.
– Vi skal gøre alting selv, og spare hvor vi kan, siger Anders Palsgård.

Fra jord til bord er blevet til fra frugt til flaske.