Stor mistillid til politikerne på valgdagen: “Det er det bedste af det værste”

af Sara Moss Hesse og Helene Kundsen

Ishøj Bycenter er klar til at tage imod de mange vælgere. Foto: Sara Moss Hesse

Et valg, der er blevet spået til at gå over i historien, blev i morges skudt i gang i Ishøj Bycenter. Klokken otte stod mange allerede klar i kø til at afgive deres stemme.

På stemmesedlen er der denne gang hele 14 partier, hvilket er det næsthøjeste antal nogensinde. Men de mange partier har ikke formået at skabe tillid hos vælgerne. I hvert fald ikke, hvis man spørger vælgerne i Ishøj Bycenter.

En af skeptikerne er 57 årige Martin Glob, der mener, at politik i dag er rodet, hvilket har gjort det svært for ham at stemme.

– Det er det bedste af det værste. Jeg synes simpelthen, der er så meget rod i politik i dag. Jeg tror på, at dem, jeg har stemt på, er dem, der har gjort det bedst, siger Martin Glob til Navisen.

Også 73 årige Kaj Andersen og 69 årige Birgit Andersen har ikke meget tilovers for politikernes løfter i valgkampen.

– Jeg har ikke set debatterne. Der er så mange, for at sige det mildt, der er fuld af løgn. Når politikerne gør det modsatte, taber jeg alt for folk, siger Kaj Andersen, og hans kone, Birgit Andersen, er enig.

Det er også en af grundene til, at hun har været meget i tvivl om, hvor hun skulle sætte krydset.

– Ja, jeg har været meget i tvivl. Jeg besluttede mig for et par dage siden, siger Birgit Andersen.

Læs også: Hver 5. vælger er i tvivl: »Der er alt for mange partier at vælge imellem«

74 årige Inger Blynov valgte at bruge udelukkelsesmetoden og endte med at stemme på et parti udelukkende på grund af mangel på et bedre alternativ. Hun synes især, at mange partier lover ting, som de ikke kan holde.

– Jeg synes, at det er noget juks med mange af partierne med alt det, de lover. Det er den samme parole hele tiden. Så skal vi ditten og datten. Det parti, jeg har valgt, synes jeg ikke har været lige så slemt som mange af de andre, udtaler Inger Blynov.

Mange tvivlere

En ny Megafonmåling fra d. 31. oktober viser, at mere end hver syvende vælger ikke ved, hvor de skal sætte krydset på valgdagen. Valgforsker Martin Vinæs fra Aarhus Universitet siger dog til TV2, at det reelle antal tvivlere er højere.

– Vi ved, at det faktisk er over 30 procent, som først beslutter sig inde i stemmeboksen, siger valgforskeren.

Blandt borgerne i Ishøj nager tvivlen også. Knap halvdelen af de 40 vælgere, som NetAvisen har spurgt, fortæller, at de har været i tvivl om, hvad de skulle stemme, og at de først besluttede sig, da de stod i stemmeboksen. En af disse vælgere er Lillian Hagen.

– Ja, jeg var i tvivl. Jeg havde to, jeg ville stemme på. Jeg besluttede mig først, da jeg stod dernede, siger hun til NetAvisen.

De historisk mange tvivlere skyldes især, at folketingsvalget i år er blevet kompliceret grundet det store antal af partier, mener Martin Vinæs.

– Der er kommet flere partier, så der er flere varer på hylden. En anden forklaring kan være, at vi ikke har en rød blok, som peger på en statsminister og en blå blok, som peger på en anden. Det kan også forvirre lidt, at man har Lars Løkke Rasmussen (M) i midten som en mulig kongemager, for hvad betyder det egentlig, hvis man stemmer på Moderaterne i forhold til Venstre, siger Martin Vinæs til TV2.