Jubel efter genåbningsplan: 250 gæster har allerede bestilt bord i Pias restaurant

Restaurantchef Pia Svan glæder sig til at genåbne restaurant Arti’kok i Hvidovre. Foto: Emily de Seze/Netavisen.

Det vækker glæde, at et politisk flertal nu er blevet enige om nye lempelser af kravene til genåbning – ikke mindst blandt restauranter og caféer.

En af dem, som er særligt glad i dag, er restaurantchefen Pia Svan, som allerede på onsdag får lov til at modtage gæster i restauranten Arti’kok i Hvidovre.

– Det er dejligt at se, at politikerne har lyttet til os og gør noget for vores blødende branche og lempet på kravene, så vi som restaurant også kan genåbne, siger Pia Svan.

Tidligere på ugen så det ellers trist ud for restauranter som Arti’kok.

Flere restauranter havde ikke mulighed for at åbne på trods af den officielle genåbning på grund af arealkravet om, at der skulle være 7,5 m2 per gæst. Kravet betød, at restauranterne ikke ville kunne modtage nok antal gæster for at opveje udgifterne ved at holde åbent.

Læs også: Lokales lyst til smørrebrød hjælper Café Egedal gennem corona-krisen

– Hvis ikke vi skal have for mange konkurser, og det hele skal gå neden om og hjem, så bliver man nødt til gøre noget. Hvis smittetallet pludselig eksploderer, må man bare lukke ned igen, værre er det ikke. Men hvis ikke man prøver, men bare sidder og venter og venter, så finder man ikke ud af, om det overhovedet kan lade sig gøre, siger Pia Svan.

Ser frem til forkælelse 

En af de gæster, som glæder sig rigtig meget til genåbningen af restauranterne, er 52-årige lufthavnsarbejder John Petersen.

– Jeg glæder mig meget til at komme ud og blive forkælet hos en dygtig kok og tjener. Det bliver dejligt at kunne komme ud med min kone og sidde og vælge noget lækkert fra menukortet med et dejligt glas vin på bordet, siger han.

John Petersen er ikke den eneste, som glæder sig til igen at kunne komme på restaurant.

Hos restaurant Arti’kok har telefonen ringet hele morgenen. De restauranthungrende gæster vil nemlig sikre sig en plads ved bordet, så snart det er muligt.

Læs også: Restaurantejer om genåbning: »Vi er i totalt kaos, men vi glæder os«

– Vi har allerede fået bookinger til bryllupper, konfirmationer og selskaber. Folk er simpelthen så begejstret, siger Pia Svan.

En anden ting, som sikrer restauranter indtjening, er begivenheder som Dining Week.

I uge 21 og 22 er der planlagt Dining Week. Konceptet har til formål at få danskerne ud og spise for at booste restaurationsbranchen. Dining Week sikrer restauranterne en indtægt, fordi deltagerne på forhånd bestiller menuer og drikkevarer.

– Over 250 gæster har allerede bestilt bord hos os til Dining Week, og det er skønt, at vi nu vil kunne modtage dem efter de mange udskydelser, siger Pia Svan.

De nye retningslinjer for genåbning d. 21. april 2021:

  • Restauranter og cafeer må åbne for udendørsservering uden coronapas.
  • Restauranter og cafeer må åbne indendørsservering. Her er krav om fremvisning af et coronapas. Desuden skal der bestilles bord 30 min før ankomst.
  • Sidste udskænkning skal ske senest kl. 22.
  • Restauranter og cafeer skal holde lukket mellem kl. 23:00 og kl. 05:00.
  • Ved indendørsservering gælder et arealkrav på to kvadratmeter for siddende gæster og fire kvadratmeter for stående gæster.
  • Et coronapas viser, at man enten er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test). Børn under 15 er undtaget.

Kilde: Statsministeriet og Justitsministeriet

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede restaurant Arti’kok for at få et interview vedrørende det gamle krav om på 7,5 m2 pr. gæst, hvilket betød, at restauranten ikke ville kunne genåbne. I mellemtiden ændrede regeringen retningslinjerne således, at restauranten alligevel godt kunne genåbne. Første interviewet foregik på restauranten i Hvidovre, dette blev senere suppleret med to telefoniske interviews. Interviewet af gæsten foregik over telefonen.