Børn af strikse forældre eller som på anden vis er ofre for omsorgssvigt har en større tendens til at blive overvægtige, nærmere bestemt 30 % procent for to- til femårige og 37 procent for seks- til elleveårige i forhold til andre børn, der har et godt forhold til deres forældre. Det viser en ny undersøgelse fra McGill University i Montreal i Canada.
I de over 40 år som jeg har haft med fedmeforskning af gøre, har omsorgssvigt været den stærkeste faktor, som jeg er stødt på.
Thorkild Sørensen, fedmeforsker
Resultaterne er ikke overraskende for Thorkild Sørensen, der er fedmeforsker ved Københavns Universitet.
– Resultaterne ligger fint i forlængelse af resultater, vi fandt frem til for 20 år siden. Vi fandt dengang at omsorgssvigt i barndommen var en meget stærk risikofaktor for udvikling af fedme, siger Thorkild Sørensen.
Mens Thorkild Sørensens forskning handlede om risikoen om for blive overvægtig senere i livet, viser den canadiske forskning, at omsorgsvigt allerede har betydning, men de stadig er børn.
Den stærkeste faktor
Undersøgelsen viste endvidere at forældrenes opdragelsesmetoder har en langt større indflydelse på børnenes udvikling af overvægtsproblemer, end for eksempel forældrenes indkomst.
– I de over 40 år som jeg har haft med fedmeforskning af gøre, har omsorgssvigt været den stærkeste faktor, som jeg er stødt på, fortsætter Thorkild Sørensen og bakker endnu en gang op om den canadiske undersøgelse.
Læs også: Antallet af tykke drenge eksploderer
Han har endda oplevet at det har haft en lang større betydning end børnenes kost.
– Jeg tror ikke, at børnene spiser forkert som følge af omsorgssvigt, for det ville betyde at kosten spiller en større rolle end omsorgssvigt, hvilket bestemt ikke er tilfældet, siger han.
Omsorgsvigt giver ikke kun overvægt
Selv om undersøgelsen i høj grad har fokuseret på overvægt og fedme, mener Jens Henrik Sørensen, autoriseret psykolog, at omsorgssvigten ikke kun har ført til problemer med overspisning.
– Jeg har oplevet at anoreksi og bulimi er lige så hyppigt, hvis ikke mere, som overspisning, når det kommer til spiseforstyrrelser, hvor der har kunnet trækkes tråde til omsorgssvigt i barndommen, siger han.
Læs også: Ishøj: Halvdelen er tykke
De tilfælde, han har set af overspisning, har ofte været blandt anbragte drenge, der har været udsat for omsorgssvigt. Her har der dog ofte kun været tale om nogle kilo og ikke en svær overvægt. På samme behandlingshjem, som han er tilknyttet, har han ligeledes set overvægtige piger, men i et fåtal.
– Blandt de piger og kvinder, som jeg arbejder med, i alderen 16 til 35 år er det hovedsageligt anoreksi og bulimi, der er sket som følge af omsorgssvigt, siger han.
Undersøgelsen bygger på svar fra 37.577 canadiske børn i alderen fra 11 år og ned.