Vi får utilstrækkelig information om farlig luft

Hvert år dør folk som følge af luftforurening. Men det er der ikke mange, der ved.  Vi får nemlig ikke god nok information om, hvor farlig luften omkring os egentlig er. Sådan lyder det fra formand for Det Økologiske Råd, Bo Normander.

»Den gennerelle information om farlig luftforurening er simpelthen ikke god nok. Og den smule, der er tilgængelig på Danske Miljøundersøgelsers hjemmeside, er så svær at forstå, at det nærmest kræver en hel doktorgrad. Det er på ingen måde tilfredsstillende, når man ved, hvor skadeligt luftforurning er«, forklarer Bo Normander, der understreger, at det kun er rimeligt, at borgerne får konkret information om, hvor farligt det er at leve i tæt forurenede områder.

Det Økologiske Råd opfordrer til, at man samler al relevant information på en ny lettilgængelig hjemmeside. Her skal det være muligt for alle borgere at blive informeret om, hvor der er mest luftforurening i landet. Hvor meget der er tale om, og hvilke betydning det kan have.

Svært at levere bedre information

Det er Danske Miljøundersøgelser (DMU), der har ansvaret for at måle og analysere luftforurening i Danmark. Og her erkender man, at den information man lægger ud på sin hjemmeside kan være svær at forstå.

»Jeg kan godt se, at det kan være kompliceret at forstå den information vi lægger ud. Problemet er, at der er tale om et meget svært stof, som kan være svært at forenkle, så alle kan forstå det«, lyder det fra Mathias Ketzel, seniorforsker ved institut for miljøvidenskab Århus Universitet (tidligere DMU).

Borgere står på bar bund
 

 

Ifølge Danmarks Miljøudersøgelser er Åboulevarden i København en af Danmarks 10 mest forurenede gader. Her bor Lis Bohr, og hun kan godt se, at der er et problem med dårlig information.

»Jeg har boet her siden 1990, og jeg har jo tit læst, at luftforureningen i København er farlig, men vi bliver jo ikke informeret om, hvor farlig den er. Eller hvor den er mest farlig. Men jeg kan jo se, at mine blomster visner hurtigere, hvis jeg stiller dem ud på terrassen. Og det er vel et tegn i sig selv«, siger Lis Bohr.

Også Irene Nakyejwe, der bor tæt på søerne i København, undrer sig. Hun mener slet ikke, at informationen er fyldestgørende. »Hvor skulle jeg vide fra, hvor farlig luftforurening er«, siger hun og fortsætter.

  

»Nu du spørger mig, så kan jeg jo se, at jeg ikke mindes at have hørt noget om, hvor skadeligt det er. Man tænker jo ikke over det i hverdagen, man kan jo ikke se luftforureningen, så det ryger lidt i glemmebogen«, siger hun og tilføjer, at hun håber politikerne vil gøre mere ud af at informere borgerne fremover.


Minister erkender problem og lover bedre information

Miljøminister Ida Auken erkender, at den genrelle information om luftforurening ikke er god nok og lover, at hun vil arbejde på at informere borgerne bedre.

»Luftforurening er et problem, som vi bestemt skal blive bedre til at informere danskerne om. Jeg vil derfor se nærmere på mulighederne for at gøre den eksisterende viden om luftforurening mere tilgængelig for danskerne. Det er vigtigt, at alle indformeres bedst muligt, men inden vi kan gøre noget endeligt, skal vi først sikre, at alle berørte parter og interessenter bliver hørt«,  lyder det fra Ida Auken.

Læs også: Luftforurening øger kræftrisiko

Læs også: Nyt opgør om luftforurening