Studerende: Ustraffet kandidatsnyd ødelægger vores uddannelser

Uetisk. Dårlig stil. Nedern. Sådan lyder reaktionen fra de danske studerendes formænd, når de hører, at folk ustraffet kan gå og smykke sig med kandidattitler, de aldrig har været i nærheden af. De synes, det er forkert at udgive sig for at have en kandidattitel, man ikke har, og frygter, det kommer til at gå ud over dem, der rent faktisk har en kandidatuddannelse.

Formand for Studenterrådet på Roskilde Universitet, Sidsel Gro Bang-Jensen, forudser, at kandidatsnyd kan få konsekvenser for uddannelserne.

– Jeg vidste faktisk ikke, de ikke var beskyttede (kandidattitlerne, red.). Det lyder lidt mærkeligt. Men det er da underligt, at man kan give sig ud for at have en uddannelse, man ikke har. Det har jo potentiale til at devaluere de uddannelser, vi andre arbejder så hårdt for at tage, siger hun.

Uetisk at snyde med kandidattitel
I Danske Studerendes Fællesråd er de ikke begejstrede for, at folk kan give sig ud for at have en uddannelse, de ikke har.

– Det er med til at udvande værdien af de uddannelser, som færdige studerende har. Det er klart, at hvis der er mange, der render rundt og siger, de har en kandidatgrad, de ikke har, vil det skabe en skepsis i forhold til alle dem, der faktisk har en kandidattitel, siger formand Torben Holm.

Han tror dog ikke, det er et udbredt problem, men siger, det er uetisk af de folk, der snyder:

– Jeg tror selvfølgelig på det bedste i mine medstuderende og kandidatuddannede, og jeg tror, at langt de fleste, der siger, de har en kandidatuddannelse, også har det. Men jeg skal ikke afvise, at der er nogen, der skriver, de har en uddannelse, som de ikke har – og det skal de selvfølgelig lade være med. Jeg synes ikke, det er etisk, siger Torben Holm.

Han siger, det går ud over andre, når folk snyder, og efterspørger en måde at få overblik over problemet:

– Jeg synes, de er med til at gøre livet sværere for alle dem, der rent faktisk har taget en kandidatuddannelse. Det kunne være rart, hvis man kunne danne sig et overblik over, hvor stort et omfang, det her problem har, fortæller Torben Holm.

Formanden for Studenterrådet ved Københavns Universitet, Bjarke Lindemann Jepsen, ser snyderi som et udtryk for dårlig stil og et presset arbejdsmarked. 

– Jeg synes, det er ’nedern’, at folk snyder med kandidatgrader. Uanset hvad, er det dårlig stil at smykke sig med lånte fjer. Det er jo en problemstilling, som bliver relevant, fordi arbejdsmarkedet er under pres. Det er afgørende, at man har et arbejdsmarked, hvor det er naturligt at være ærlig. Det er udtryk for et meget presset arbejdsmarked, hvis folk bliver nødt til at lyve sig til kandidatgrader, siger han.

Læs:

Cand.fusk. har ingen konsekvenser

S og V: Universiteter må stoppe kandidatfuskere