Syv år. Det er så lang tid, der er gået, siden Japan blev ramt af en af de største naturkatastrofer, landet har været udsat for i moderne tid. Jordskælvet, der senere har fået navnet “Det Store Østjapanske Jordskælv”, forårsagede i 2011 massive skader i den japanske by Sendai.
15.894 mennesker mistede livet i de seks minutter lange rystelser, og jordskælvet skabte en 40 meter høj tsunami, der ramte byen Miyako. Hele naturkatastrofen forvoldte skader for 360 milliarder amerikanske dollars, hvilket gør det til den dyreste naturkatastrofe i verdenshistorien. Og det er meget tænkeligt, at japanerne i fremtiden vil blive udsat for en katastrofe af tilsvarende styrke.
– Store jordskælv forekommer bestemte steder i verden. De ligger i denne “ring of fire”, hvor der hele tiden kommer jordskælv, fortæller Søren Bom Nielsen, der er institutleder for Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.
Klik på nedenstående kort og læs mere om de 10 største jordskælv nogensinde. Artiklen fortsætter under kortet.
Læs også: Husker du? Her ramte de mest voldsomme jordskælv i nyere tid
Forebyggelse af katastrofer
De sidste par dage har japanske medier været fuld af memorie-artikler omkring jordskælvet, og hvordan det har præget og vil præge landet fremover.
Fokus har ligget på at huske katastrofen, og hvad den har betydet for det japanske samfund. For når det drejer sig om jordskælv, er der ikke meget, man kan gøre for at forebygge dem.
– Hvis man skal forudsige, hvor jordskælv forekommer, skal man se på, hvor de tidligere har været. Det er helt sikkert, at der vil komme et tilsvarende stort jordskælv i Japan, men det er umuligt at sige, hvor og hvornår det vil ske, forklarer Søren Bom Nielsen.
Det bedste, man kan gøre for at forbygge jordskælvene, er at se på, hvor der tidligere har været jordskælv, siger han.
– Ud fra størrelsen af tidligere jordskælv kan man forvente noget ligeså voldsomt. Derfor skal man bygge huse, der kan modstå store jordskælv og bygge mure, der skal beskytte mod tsunamier, siger Søren Bom Nielsen.
Det føltes, som om vi så en film. For det var for forfærdeligt og ufatteligt.
Yukiko Izumi
Aldrig glemt
Yukiko Izumi, der er underviser i japansk i Vejle, oplevede jordskælvet på egen krop, da hun i 2011 boede i Japan.
– På det tidspunkt arbejdede jeg på et universitet i Shinjuku, Tokyo. Det var vores elevers dimissionsdag, og vi tog et fællesbillede på øverste etage. Da jeg var på vej ned af trappen, kunne jeg mærke, at hele bygningen begyndte at skælve, fortæller hun.
– Fordi jeg var lærer, så var det min opgave at beskytte og hjælpe eleverne, så jeg gjorde mit bedste for at få dem til at slappe af. Efter det store jordskælv kunne vi mærke en masse efterskælv, og det var en meget uhyggelig situation. Min søster og jeg blev på universitet og så nyhederne på en projektor. Det føltes, som om vi så en film. For det var for forfærdeligt og ufatteligt.
Ifølge Yukiko Izumi påvirkede jordskælvet i Japan i høj grad japanerne og har endda ført til en ændring af den japanske mentalitet.
– Efter jordskælvet begyndte folk at reflektere over det. Vi diskuterede vores brug af atomkraftværker, for de blev også påvirket af katastrofen. Vi var bange for, at de japanske fisk var blevet ramt af atomstråling, for mange af de fisk, vi spiser, er fanget i den region. Før var regionen mest befolket af ældre mennesker, og der var mange gamle bygninger og arbejdsteknikker, men efter der blev sat så stor fokus på det i medierne, så begyndte man at lave mange reformer i den region, siger Yukiko Izumi.
Læs også: Jordskælvs-ekspert: Ingen kan forudsige jordskælv
Syv år efter
Selvom det er syv år siden jordskælvet, er Japan stadig ikke kommet sig over ulykken.
– Jeg er stadig bekymret. I dag bor jeg i Danmark, men jeg skræmmes af tanken om et nyt stort jordskælv i Japan. Hvis det sker, hvad kan jeg så gøre herfra? Vi japanere har let ved at glemme, men jeg tror, at det er vigtigt, at vi husker denne hændelse, fortæller Yukiko Izumi.