Lena bruger 4 uger på at tage toget til Japan for klimaets skyld

Lena Riechert Evald var i sommers på togtur gennem Europa. Foto: Lena Riechert Evald

Sidste sommer rejste 25-årige Lena Riechert Evald ned gennem Europa i tog. I sommeren 2020 vil hun gøre det igen. Dog med en lidt mere alternativ endestation end andre der tager toget.

– Til sommer skal jeg til Japan, hvor jeg tager toget og en færge til sidst. Jeg tager toget gennem Europa til Kasakhstan og dernæst finder jeg en vej til Japan. Det vil tage omtrent 3-4 uger, fortæller Lena Riechert Evald.

Lena Riechert Evald har valgt toget som transportmiddel for at passe på klimaet. For to år siden plejede hun at rejse langt væk, for at få lagt en dæmper på rejsefeberen. Oftest var sådan en rejse lig med en længere flyrejse.

– Jeg har rejst rigtig meget. Jeg plejede at flyve en gang om året til eksotiske steder. Så begyndte jeg at læse bæredygtighed og blev opmærksom på, hvor meget det sviner at rejse, men også omkring de vaner og normer vi som individer i samfundet har fået, når det kommer til at rejse.

Læs også: 23-årige Kristian har droppet flyrejser i kamp for klimaet

I 2017 begyndte Lena Riechert Evald at læse civilingeniør i by-, energi- og miljøplanlægning på Aalborg Universitet i København. Her blev hun opmærksom på, hvor CO2 belastende længere flyrejser var for klimaet.

– Jeg begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, hvad det egentlig var, jeg gerne ville have ud af mine rejser. Her kom jeg frem til, at jeg egentlig bare gerne ville slappe af og få en god oplevelse. Så gik det op for mig, at dette behov kunne jeg godt opnå ved at rejse steder hen i tog, bus og bil. Sidenhen har det bare været en gave at rejse på den her måde. Jeg glæder mig så meget til at rejse til Japan og samtidig opleve andre lande og kulture på vejen.

Den nye rejselivstil er ikke noget Lena Riechert Evald ser negativt på – tværtimod, så har hun oplevet, at togrejserne giver hende præcis samme tilfredshed, som de længere ture til eksotiske destinationer over Atlanten.

– I sommer var jeg på interrail gennem Europa i tre uger. Det var virkeligt dejligt og fedt. Jeg fik rigtig mange gode oplevelser ud af det. Egentlig synes jeg ikke, at jeg fik færre oplevelser, som hvis jeg nu havde taget flyet et sted langt væk, sige Lene Reichert Evald.

Læs også: Salget af interrail-billetter boomer.

Dog indrømmer Lena Riechert Evald, at der er visse besværligheder ved benyttelse af alternative transportmidler.

– Hvis man vælger at rejse med tog eller bil, så skal man bruge mere tid på at rejse. Det kan være enormt svært at presse ind i hverdagen med studie og arbejde. Det er også årsagen til, at jeg vælger at flyve hjem fra Japan. Man skal også kunne være menneske i det. Jeg er nødsaget til at flyve hjem, for at nå studiestart til september.

Hos rejsebureauet Adventure.dk oplever rejseleder Ronni Bunk ikke en nedskæring på unge, som ønsker at rejse langt væk via fly. Faktisk oplever rejsebureauet ikke en eneste efterspørgsel på klimavenlige rejser i tog.

– Vi har ingen der efterspørger rejser i tog. Alle vores rejser er udenfor Europa. Alt er oversea. Rejser der hitter blandt unge i øjeblikket er specielt rejser til Maldiverne og New Zealand. At flyrejserne er CO2 belastende oplever vi ikke er en del af de unges tankegang.

Dog fortæller rejseleder Ronnie Bunk, at de unge tildels har klimaet i tankerne, når de vælger at rejse ud.

– Vi oplever, at de unge går meget op i dyrevelfærd. De har også fokus på, at støtte de mindre lokalsamfund, som de besøger på deres tur. Noget vi gør på mange af vores rejsemål er at arrangere skralde indsamlinger på stranden i de lokale områder. Det er noget de unge rejsende rigtig gerne vil være med til.

Rejseleder Ronni Bunk fortæller også at længere rejser til hvide sandstrande i øjeblikket stiger i popularitet. De unge vil gerne ud og rejse langt, og det skal gerne være så langt væk som overhovedet muligt.

Læs også: Flyrejser er Region Hovedstads store CO2-synder

Det bekymrer Lena Riechert Evald, men hun tror på, at fremtiden vil bringe andre rejsevaner.

– Det virker foruroligende, men jeg tror, at det stammer meget fra vores rejsevaner. Folk tænker ikke over, hvor meget de egentlig udleder af CO2, når de rejser langt væk. I øjeblikket ser vi dog en bevægelse af folk, der bliver mere og mere bevidste over deres rejsevaner, så jeg forventer også, at man i fremtiden, er mere klimabevidst, når det kommer til rejser.

Ifølge Lena Riechert Evald er det vigtigt, at vi ser transportmiddelt som en essentiel del af rejsen. Det kræver dog, at man er villig til at lægge sine rejsevaner om og tage sig tiden til det. For at rejse langt i tog er ikke ligesom et hurtigt smut til London i en weekend.

– Det er vigtigt for mig, at vi overvejer vores rejser og bruger tiden på dem, i stedet for at det bliver en hurtigt købt flybillet til London i en weekend, hvor du alligevel skal hjem to dage efter ankomst.

Sådan gjorde vi: Ideen udsprang af en samtale med en bekendt, som kendte Lena Riechert Evald privat. Citater er indhentet via interview over telefonen med Lena Riechert Evald og Ronni Bunk.