Øget interesse for særligt job på Vesterbro

På billedet ses poser fyldt med bagepulver. (Foto: Peter Møller Hansen)

Tilbuddene på Vesterbro gør det muligt for borgere med et socialt frikort at udføre diverse ufaglærte opgaver, som i det daglige ikke bliver løst.

Særligt ét frikortsjob er i den seneste tid blevet populært, fortæller Iben Nova Rask, som er faglig ansvarlig for Socialt Frikort Vesterbro. Jobbet går ud på at pakke det bagepulver, som stofafhængige anvender til at kunne ryge det euforiserende stof kokain.

Socialt Frikort Vesterbro er et fælles projekt igangsat af Reden, Brugernes Akademi og Mændenes Hjem.

Socialforvaltningen i Københavns Kommune er ikke i tvivl om, at Mændenes Hjem har en afgørende betydning for frijobbere.

– Mændenes Hjem spiller en vigtig rolle, da de med Socialt Frikort Vesterbro formår at formidle sociale frijobs til nogle af de mest udsatte københavnere, lyder det skriftlige svar.

Relevant arbejde

Iben Nova Rask sætter et par ord på, hvorfor netop jobbet med at pakke bagepulver er blevet relevant og eftertragtet for frikortsjobbere på Vesterbro.

– Frikortsarbejde med pakning af bagepulver er meget vigtigt, fordi der findes stofafhængige som både i forhold til fysiske abstinenser, men også på grund af psykiske traumer ofte har brug for stoffer, og derfor skal de kunne tjene penge på andre måder end ved for eksempel at sælge sex, sælge aviser eller lave småkriminalitet, fortæller Iben Nova Rask, som påpeger vigtigheden af frikortsarbejde.

Med bagepulveropgaven er det muligt at arbejde andre steder end hos Mændenes Hjem og Reden, så længe krav til renlighed bliver overholdt.

Ifølge Iben Nova Rask er det afgørende, at frikortsjobbet er fleksibelt og kan varetages både af de mest udsatte og af dem, der har brug for at fjerne sig fysisk fra tilbuddene men samtidig vil tjene pengene.

– Det er blevet et frijob, hvor vi kan hjælpe folk i bedring til at holde sig væk fra tilbuddene, og vi kan også sørge for, at de er arbejdsaktive, mens livet er allermest bøvlet, siger hun.

Læs også: Bagepulver gør hverdagen tryggere på Vesterbro

Hvilke personer kan søge et socialt frikort?

– Socialt udfordrede, for eksempel stofafhængige, hjemløse eller personer med psykiske lidelser.

– Personer, der ikke er i gang med ordinær uddannelse eller har været i løbet af det seneste år.

– Personer, der har tjent under 10.000 kr. på at arbejde indenfor det seneste år.

– Personer, der opfylder opholdskravet og har opholdt sig lovligt i DK i ni ud af ti år.

 

Kilde: socialtfrikortvesterbro.dk

100 kroner i timen

Visitationen af det sociale frikort sker gennem Københavns Kommune, men lønnen til frijobberne er drevet af Mændenes Hjem og sponsorater fra virksomheder, som Socialt Frikort Vesterbro står for at indgå aftaler med.

Som udgangspunkt ligger lønnen på omkring 100 kroner i timen, men det kan dog variere.

Pakker man bagepulver, bliver man akkordlønnet, og det tror Peter Møller Hansen, projektleder hos Mændenes Hjem, er en god ordning for frijobberne.

– Det er en gulerod for mange, at de selv kan styre hvor hurtigt eller langsomt, de vil pakke poserne, for de ved, at 200 pakker giver 100 kroner, tilføjer han og fortsætter

– Det kan hjælpe med at overskueliggøre arbejdet, og gøre opgaven mere spiselig.

Her ses en frijobber i færd med at pakke bagepulver. (Foto: Iben Nova Rask)

For borgere med et socialt frikort er der mange muligheder for ufaglært arbejde. Mændenes Hjem udbyder blandt andet frikortsjob i forbindelse med juletræssalg, loppemarkeder og festivaler.

Sådan gjorde vi: Denne artikel udspringer af journalistens tidligere artikel med rubrikken Bagepulver gør hverdagen tryggere på Vesterbro. Journalisten fik igennem en tidligere kilde, Anna Palshof, kontakt til Peter Møller Hansen, der satte journalisten i forbindelse med Iben Nova Rask, som er faglig ansvarlig for Socialt Frikort Vesterbro. Journalisten tog derefter kontakt til socialforvaltningen, som pr. mail vedhæftede en skriftlig besvarelse.