I marts 2006 bliver Mikkel Salling Holmgaard stukket ned til en gymnasiefest og mister fire liter blod. Han vågner op til en følelsesløs venstre arm og nyheden om, at der er fem procent chance for, at følelsen i armen vender tilbage.
Nu, otte år efter, har han startet The Back to Life Project. Med projektet vil Mikkel Salling Holmgaard hjælpe unge voldsofre, der står i samme situation, som han selv gjorde efter overfaldet. Her oplevede han nemlig, at have et væld af kontaktpersoner på samme tid hvilket er uhensigtsmæssigt, når man står midt i en genoptræning.
– Jeg brugte 95 % af min energi på alt andet end at træne. Så er det svært at huske, at man for de sidste 5 % skal gå ud og få en lam arm til at fungere igen, siger Mikkel Salling Holmgaard.
Den slående forskel ved The Back to Life Project og andre støtteprojekter er, at de unge ofre skal have én bestemt kontaktperson, de kan kontakte hele døgnet. Denne kontaktperson skal hjælpe offeret med alt fra at vælge den rigtige bank og fysioterapeut til dialogen med forsikringsselskabet.
– Det er nemlig umuligt at overskue alle de kampe, der foregår i denne gråzone, hvis man samtidig skal passe sin genoptræning, siger Mikkel Salling Holmgaard.
Der skal ændres afgørende regler, så det kan betale sig at bevæge sig fremad, mens man er hårdt udsat. Det skal jeg kæmpe røven ud af bukserne for.
Mikkel Salling Holmgaard
Fantastisk tiltag
Grundtanken om at offeret skal have én enkelt kontaktperson, adskiller sig, ifølge Mikkel Salling Holmgaard, fra de nuværende hjælpeinstanser på området, hvor ofre ikke har én bestemt kontaktperson. Hos Hjælp Voldsofre, en forening der hjælper udsatte voldsofre, byder man tiltaget velkomment med åbne arme, hvis det viser sig at kunne blive finansieret:
– Når man er i krise, er man ikke i stand til at modtage alle de budskaber som desværre er nødvendige. På den måde lyder det til at være et fantastisk tiltag, hvis man kan få samlet trådende, og der er én der følger én hele vejen. Det kan jeg kun synes, er en virkelig god idé, siger Helle Hald, næstformand i Hjælp Voldsofre.
Læs også: Unge vil frifindes efter dom for dødsvold
Vind livet tilbage
Netop nu er The Back to Life Projekt blandt de sidste seks projekterer i konkurrencen Game Changers 2014. Vinderen offentliggøres 15. november og kan se frem til en check på 450.000 kr.
Jeg brugte 95 % af min energi på alt andet end at træne. Så er det svært at huske, at man for de sidste 5 % skal gå ud og få en lam arm til at fungere igen.
Mikkel Salling Holmgaard
Samtidig fortæller Mikkel Salling Holmgaard, at han har lukket en aftale med et af de største forsikringsselskaber i Danmark. Det kan også betale sig for forsikringsselskaberne at gå ind i projektet. Ved at investere i et enkelt konsulent, der skal være til stede for offeret, kan man få offeret op af sengen og tilbage på skolebænken eller ud på arbejdsmarkedet. På den måde vil forsikringsselskaberne spare penge på sigt, mener han.
– Det handler om at få folk ud af offerrollen. Sådan sparer forsikringsselskabet penge, men de her udsatte mennesker vinder også i livet. De vinder livet tilbage i stedet for at indstille sig på at være et offer resten af livet.
Fremgang skal betale sig
Udover at agere kontaktperson for voldsofre, vil Mikkel Salling Holmgaard også kæmpe for, at ofre kan få bedre økonomisk støtte i forsøget på at vende tilbage til en normal hverdag. Mikkel Salling Holmgaard oplevede nemlig selv, at få frataget sin økonomiske støtte, da han fra otte år siden valgte at tilbage i skole 17 dage efter knivstikkeriet.
– Dengang fortæller en advokat mig, at hvis jeg skal tænke økonomisk omkring det her, så skal jeg aldrig tage i skole igen. Ikke fordi han er et svin, men fordi han er ærlig, fortæller Mikkel Salling Holmgaard.
Læs også: “Og så lige pludselig tæver jeg dem med et bat”
Hans stædighed gjorde dog, at han midt i sit smertehelvede færdiggjorde gymnasiet, samt at han efter flere års træning mod lægernes råd, pludselig fik følelsen tilbage i armen. Nu er målet at hjælpe andre unge voldsofre med at nå samme resultater.
– Der skal ændres afgørende regler, så det kan betale sig at bevæge sig fremad, mens man er hårdt udsat. Det skal jeg kæmpe røven ud af bukserne for, siger han.
Klik her for at læse mere om The Back to Life Project.