Tidligere PET-chef kaster nyt lys over Syrien-krigere


Ny bog sætter fokus på, hvem de hemmelige helte er i Syrien

Når bogen ‘Syrienkrigeren’ udkommer den 27. marts, vil den forhåbentlig være med til at tegne et andet og mere nuanceret billede af de danske muslimer, der tager til Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat. Sådan lyder forhåbningerne fra tidligere PET-chef Frank Jensen, der er forfatter til bogen.

Enhver agent, der opererer i det her miljø, er muslim. Og de gør det med livet som indsats, hvilket de ikke får den rette belønning og opmærksomhed for, mener forfatteren.

Jeg tror ikke, at danskerne ved, hvor meget unge, danske muslimer hjælper efterretningstjenester og derved beskytter danskerne.
Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET

– Jeg tror ikke, at danskerne ved, hvor meget unge, danske muslimer hjælper efterretningstjenester og derved beskytter danskerne. Det er dem, der sætter sig selv i fare for at beskytte alle os andre mod Islamisk Stat. Det vil jeg meget gerne oplyse om. Det handler bl.a. om at bringe et mere nuanceret billede af danske muslimer, siger han.

Læs også: Tidligere PET-chef om sin nye bog: Den er autentisk uden at udlevere nogen

En atypisk og hemmelig helterolle 
Frank Jensen har en bred kendskab til, hvordan efterretningsorganisationer tænker og opererer. Det er et centralt tema i bogen, forklarer han. ‘Syrienkrigeren’ er en spændingsroman, der følger en ung, dansk muslim ved navn Hassan. Han tager sammen med en ven til Syrien fra Danmark for at kæmpe for Islamisk Stat. Hassan ender i stedet med at blive ansat som hemmelig agent for PET. Han er bogens helt, hvilket Frank Jensen selv kalder for unormalt i en dansk sammenhæng.

– Når jeg gør en ung, dansk muslim til min helt i bogen, har jeg selvfølgelig overvejet det grundigt. For det er ikke normalt indenfor dansk litteratur. Men det er med til at fremhæve vigtigheden af deres arbejde som hemmelige agenter for PET, forklarer han.

At man bruger danske muslimer i en forsvars- og efterretningsmæssig sammenhæng bekræfter Helle Elisabeth Malmvig, seniorforsker ved Institut for Statskundskab, Center for Militære Studier. Det har dog været mere normalt i forbindelse med tidligere operationer i Mellemøsten, forklarer hun.

– Situationen i Syrien er speciel, da det i Danmark er ulovligt at være Syrien-kriger. Det er dog set i andre sammenhænge i Mellemøsten, og det er muligt, at det sker i Syrien. Det ses i hvert fald hos andre efterretningstjenester, herunder amerikanske, siger hun.

En lovændring fra 2015 gør, at danske statsborgere kan få frataget deres pas, hvis der er mistanke om, at personen vil deltage i en udenlandsk konflikt. Forslaget blev vedtaget af alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten.

Læs også: USA går målrettet efter Islamisk Stats olie

Efterretningstjenestens pligt
Det er PET’s pligt at forhindre og forebygge terror. Derfor bruger PET alle tilgængelige midler, herunder hemmelige agenter, forklarer tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen. Selvom det er ulovligt ifølge loven, ser han det som en nødvendighed i bekæmpelsen af terror.

– PET har til opgave at forhindre terror. Én af deres opgaver er at hverve agenter, der har kendskab til islamistiske organisationers inderkredse, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

PET skal være og er forebyggende mod terror, supplerer forfatteren Frank Jensen. Det ændrer dog ikke på, at alle, uanset tro og politisk overbevisning, skylder et tak til de danske muslimer, som ønsker at ofre sig selv for at beskytte andre mod Islamisk Stat, argumenterer han. Det er for ham et af bogens vigtigste budskaber.

– Afvigende holdninger er én ting. Men i forhold til spørgsmålet om, hvem vi skal være taknemmelige for, er alle sat skakmat her. Man kan ikke mene andet, end at det er godt, at de hemmelige agenter yder en indsats for, at vi kan føle os sikre i Danmark, fortæller han.