Tidligt valg vil dræbe protestpartier

Det ser ikke ud til, at danskerne får mulighed for at stemme på dyrevelfærdspartiet Fokus ved det kommende valg.

Det ser ikke ud til, at danskerne får mulighed for at stemme på dyrevelfærdspartiet Fokus ved det kommende valg. Også Fælleslisten er langt fra at have det nødvendige antal vælgererklæringer.

Er der i den kommende tid en fremmed mand, der ringer på din dørklokke, kan du roligt åbne. Det er blot en desperat politiker på jagt efter din underskrift. 

Medlemmer fra Fokus og Fælleslisten har i øjeblikket travlt med at stemme dørklokke rundt om i landet.  Der skal indsamles 19.769 underskrifter i alt, før et parti kan stille op ved et folketingsvalg – og begge partier er i øjeblikket langt fra at have det antal underskrifter. Partierne har ikke engang halvdelen af de nødvendige underskrifter endnu.

Forsvundne underskrifter
Det er især op ad bakke for Fokus, der tidligere har haft indsamlet de nødvendige underskrifter. Partiet havde således modtaget 20.000 såkaldte vælgererklæringer, hvor en borger via sin underskrift giver sin støtte til, at et parti kan stille op ved folketingsvalget.

»Virkeligheden er, at vi har indsamlet de underskrifter, vi skulle bruge, men langt størstedelen af vælgererklæringer er gået tabt i hele processen med at få dem godkendt. Mange er især blevet væk på rådhusene og i posten. Så det har været et sejt træk,« siger partiets formand, Christian H. Hansen, og fortæller samtidig at partiet i dag har 4.332 såkaldte vælgererklæringer tilbage.

De mange forsvundne stemmer får dog ikke Christian H. Hansen til at tabe modet.

»Vi er meget optimistiske. Hver gang vi har kampagner ude, er folk meget glade for at skrive under. Så vi tror bestemt på det. Bliver der udskrevet valg snart, kan vi selvfølgelig ikke nå det. Men ellers ser det positivt ud,« siger Christian H. Hansen. 
Lige så optimistisk er formanden for Fælleslisten Leif Hornshøj – det på trods af at hans parti kun har fået samlet knap 7.000 underskrifter.

»Når vi når over sommerferien, har vi alle de vælgererklæringer, vi skal bruge. Alene siden jul har vi fået 3.500 ind, så vi er bestemt optimistiske. Det hele afhænger dog af, om Lars Løkke lige venter til efter sommerferien med at udskrive valg,« siger Leif Hornshøj.

Valgforsker: Urealistisk
Valgforsker fra Københavns Universitet Kasper Møller Larsen er dog langt fra så fortrøstningsfuld som de to partiledere. Kasper Møller Larsen fastslår, at de to partiers muligheder for at få indsamlet de nødvendige stemmer er stort set ikke-eksisterende.

»Jeg tror ikke på, at de kan nå det. Tiden arbejder mod dem med et valg, der er på vej. Deres største problem som et nyt parti er også, at de ikke har nok mandskab til at indsamle underskrifterne. Det kræver enormt mange arbejdstimer, og det har ingen af partierne til rådighed. Derfor er det slet ikke realistisk,« siger Kasper Møller Larsen.

Han fastslår samtidig, at det i praksis ofte er nødvendigt at indsamle op mod 40.000 underskrifter, da mange underskriver netop ofte bliver væk i processen eller bliver kendt ugyldige. 

Valgforsker fra Aarhus Universitet Rune Stubager er bestemt heller ikke imponeret over det antal af underskrifter, som de to partier har fået indsamlet indtil videre. Derfor tror han da heller ikke på, at nogle af partierne får mulighed for at stille op ved det kommende valg.

»Det bliver meget svært – ja, noget nært umuligt for dem«, siger Rune Stubager. Han peger også på, at de to partiers problem er, at de ikke er en del af det daglige nyhedsbillede herhjemme. Derfor glemmer befolkningen, at de eksisterer.

Statsminister Lars Løkke skal senest den 12. november i år udskrive folketingsvalg.

Læs mere her:
Per Ørum på strandhugt hos Fælleslisten

Dansk valgsystem er langt værre end svenskernes