Tilbageblik: Det her ønskede vi os til jul som børn

For de fleste børn er ønskesedlen en kunstart i sig selv. Målet er klart: Det bedste legetøj skal ende under juletræet. Men der er sket en udvikling af legetøjsønsker gennem tiden. Foto: Pixabay.
For de fleste børn er ønskesedlen en kunstart i sig selv. Målet er klart: Det bedste legetøj skal ende under juletræet. Men der er sket en udvikling af legetøjsønsker gennem tiden. Foto: Pixabay.

Du kan selv huske det. Du er barn, og kalenderen har endelig ramt den 24. december. Du måber mod alle julegaverne, der ligger under juletræet og håber inderligt på, at du kan sætte flueben ved alt det legetøj, du har skrevet på din ønskeseddel. Det kan kun gå for langsomt.

Det er ikke noget nyt fænomen, at børn hvert år skriver ønskesedler til jul. Det har danske børn gjort siden starten af 1900. Cand.phil. i pædagogik og tidligere småbørnsforsker ved DPU, Jørn Martin Steenhold, der har udgivet flere bøger om leg og læring, siger dog, at der særligt er én ting, der gør sig gældende, selvom der oftest er udskiftning i legetøjsønskerne.

– Legetøj er altid kopier af den tid, de er blevet fremstillet i. Det afspejler politiske, økonomiske og samfundsmæssige betingelser, siger han.

Børn ønsker sig alt fra LEGO til hoverboards

Der står ikke de samme ting på ønskesedlen, hvis man var barn i 1956, og hvis man er barn i 2016. Det ved museumsinspektør på Nationalmuseet Mette Byriel-Thygesen en ting eller to om, fordi hun har været med til at arrangere udstillinger om legetøj i gamle dage.

Pris- og forbrugerhjemmesiden PriceRunner interesserer sig også for børnenes julegaveønsker. Hjemmesiden fungerer som en sammenligningstjeneste, hvor folk kan sammenligne priser på alle online varer. Siden 2011 har PriceRunner analyseret og skemalagt, hvilket legetøj, der oftest ryger igennem deres søgemaskiner i og inden december måned.

Læs også: Nyt ”legetøj” er farligt og kan være ulovligt

Med hjælp fra Mette Byriel-Thygesen og Søren Knudsen, der er kommunikationsmanager hos PriceRunner, har NetAvisen skåret et snit ned igennem historien og fundet ud af, hvad vi har lagt under juletræet til børnene gennem årene. Følg pilene i tidslinjen nedenunder for at finde ud af det.