Fuglekvidder, traveture og luft under vingerne fremfor dyre croissanter og Kongens Have fuld af mennesker lyder besnærende for flere, der flytter fra Københavnsområdet.
Astrid Høegh Jensen og Lars Agerskov Christensen er kærester, og har sammen sønnen Otto på seks måneder. Parret har boet i København de sidste 11 år, hvor de seneste otte år har været i bydelen Nørrebro. Deres 63 kvadratmeter store lejlighed med altan bytter de til sommer ud med deres nykøbte hus i Lejre på 154 kvadratmeter med stor kælder.
– Lige nu glæder vi os bare til at flytte og få mere plads og nyde naturen. Selvfølgelig kommer vi til at savne stemningen med caféer og hyggelige butikker på Nørrebro, men vi har alligevel ikke samme tid til alt det, efter Otto er kommet, siger de nybagte forældre.
– Vi drømmer om mere plads og landlig idyl. Vi glæder os til at bruge tid i naturen, uden at skulle dele med 1.000 andre københavnere, der går samme tur rundt om søerne, siger parret samstemmigt.
Lejre har ifølge parret landsbystemning, gode transportmuligheder, så parret nemt kan komme på arbejde, og gode institutioner som i fremtiden vil være vigtigt for dem, siger kæresteparret.
Fakta om Lejre Kommune
-
- På nuværende tidspunkt bor der 28.173 mennesker i Lejre Kommune, ifølge Danmarks Statistik..
-
- Lejre Kommune består af 49 landsbyer.
-
- Indbyggertallet er steget støt med 1.570 indbyggere siden 2008, ifølge Danmarks Statistik.
- I Lejre findes flere seværdigheder blandt andet Lejre Museum og Sagnlandet Lejre. Se mere her.
Naturen er den store magnet
Viceborgmester Leif Nielsen (S) kender flere, som er født og opvokset i kommunen, som vælger at flytte tilbage, når livssituationen ændrer sig. Han ser en stigende tendens blandt familier, som flytter længere væk fra storbyen.
– Mange, som er født og opvokset her i Lejre Kommune, er flyttet til en større by på grund af uddannelse, eller fordi de bare gerne vil prøve noget andet. Når de venter barn eller familien forøges, flytter mange tilbage til vores kommune, siger han.
Læs også: Flere hundrede står i boligkø i Vinge
Kommunen vil også gerne have, at flere flytter til. Leif Nielsen (S), viceborgmester i Lejre Kommune, siger, at planen for at få flere til Lejre er at udstykke flere grunde og bygge boliger, så der rent faktisk er plads til folk.
Hvalsø, Lejre og naboområdet, Allerslev, er de mest populære byer for tilflyttere. Leif Nielsen mener, det hænger sammen med, at byerne er stationsbyer.
– Der er jo ikke så langt til de større byer Roskilde, Holbæk og København. Det er trods alt små afstande, man taler om. Hvis man bor tæt på stationen, som man gør i Lejre og Hvalsø, kan man gå eller cykle til stationen og derfra tage regionaltoget, siger han.
Men det er ikke kun byens status som stationsby, der kan være en magnet for tilflyttere. Leif Nielsen (S) lægger også vægt på, at naturen i området trækker beboere til. Naturen kan bruges af mange på forskellige måder, og der er plads til alle.
– Folk flytter til Lejre på grund af vores natur. Nogen vil også til vandet. Vi har Isefjorden, flot natur, skovområder og private havne, siger viceborgmesteren.
For Astrid Høegh Jensen og Lars Agerskov Christensen var det da også den landlige idyl og de naturskønne omgivelser, som parret faldt for.
– Vi fik følelsen af, at vi var rigtigt ude af København, fordi vi ikke havde lyst til at bosætte os i en forstad til København. Så vil vi hellere bo på landet og så tage ind til de større byer omkring Lejre eller København for kulturelle oplevelser, siger Astrid Høegh Jensen og Lars Agerskov Christensen.
Lejre i vækst
Hos de lokale ejendomsmæglere nyder de godt af interessen for området. Erik Svendsen er indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Home, som ligger centralt i Lejre. Han oplever, at der er flere, som ønsker at komme til Lejre, men at der ikke er boliger nok til efterspørgslen.
– Folk efterspørger noget, vi ikke har til salg. Så folk bliver skrevet op i vores køberkartotek, siger Erik Svendsen.
– De øgede priser får ikke flere lokale beboere til at sælge, for de kan godt lide området, og så skal de også selv ud og finde noget andet, siger ejendomsmægleren.
Erik Svendsen oplever, at det mest er børnefamilier, som ønsker at bo i Lejre.
Ifølge Danmarks Statistik er der 28.173 indbyggere i Lejre Kommune, som består af 49 små landsbyer, som viceborgmesteren kalder det.
Sådan gjorde vi: Journalisten så i en Facebookgruppe for Lejre, at flere søgte efter huse i området, eller spurgte ind til området med interesse. Derfor kontaktede journalisten viceborgmesteren i Lejre Kommune for at spørge ind til den stigende interesse for området og en lokal ejendomsmægler for at høre deres oplevelse. I samme Facebookgruppe søgte journalisten efter kommende eller nylige tilflyttere, og fandt her frem til den lille familie fra Nørrebro, som flytter til Lejre.