Skal minkavlerne betale (mere) for fortidens synder?

Minken hærger den danske natur. Det går især ud over fuglene, hvor den raserer yngleområder.
Minken hærger den danske natur. Det går især ud over fuglene, for minken raserer deres yngleområder. Foto: Flickr, tsaiproject.

Temperaturene falder støt, og måske er du en af de danskere, der hopper i pelsen for at holde varmen, når du bevæger dig ud i de danske skove. Og her støder du måske på den, det lille firbenede kræ der ikke kun udgør foret på din flotte, varme frakke, men også æder sig gennem vores fauna. Minken.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er minken en dræber i den danske natur. Minken blev bragt hertil over Atlanten af fortidens minkavlere. I organisationen kunne man derfor godt tænke sig, at minkavlerne ville spytte lidt i kassen, så du ikke længere møder minken på din gåtur gennem skoven men i stedet en andemor med sine æg i behold.

– Når man tjener penge i bunkevis på at holde en ikke hjemmehørende art i bur, og man ved, at de slipper ud fra tid til anden, og de er et problem for vores fauna, så kunne det være rigtig fint med en fond eller nogle midler, så vi kan gøre noget ved problemet, siger biolog og natur- og råstofekspert i Danmarks Naturfredningsforening, Jan Pedersen.

Indtrykket af, at der er 1.500 farme, hvor der smutter et par stykker om dagen, det er fuldstændig udenfor virkeligheden. Vi taler om ganske, ganske få dyr.
Sander Jacobsen, direktør for Animal Health & Public Affairs i Kopenhagen Fur

Det er fuglene, der betaler prisen

Jan Pedersen er især bekymret for de naturområder i Danmark, hvor fuglene holder til. For selvom minken er et rovdyr, og også sagtens kan hapse en fisk, så er det især fuglene, der bliver udsat, hvis det lille rovdyr spreder sig.

– Fuglene har det i forvejen relativt hårdt, og deres foretrukne områder bliver færre og færre. Og der hvor de endeligt er, der er de oveni købet truet af minken, fortæller Jan Pedersen.

Nu fristes du måske til at tænke: Jamen hvad så med de andre rovdyr i skovene? Vi vil jo gerne have ræve, så hvorfor må minken ikke også være der?

Men minken skiller sig ud fra sine rovdyrs-kolleger, oplyser Naturstyrelsen. De bakker op om, at minken er et problem for den resterende fauna. For mens fugle og ræve har levet sammen siden tidernes morgen, så er minken et importeret dyr, der skaber ubalance i naturen:

– I forhold til minken, så er der ikke sket en tilpasning mellem fuglene og minken igennem udviklingshistorien. Samspillet er trådt ud af kraft, fordi minken har en anden adfærd end de andre rovdyr, som de jordrugende fugle ellers er udsat for, siger biolog for Naturstyrelsen Hans Erik Svart.

Læs også: Varmere vejr lokker nye arter til Danmark

Fakta om mink og minkavl

-Minken stammer fra Nordamerika og blev fragtet til Europa i 30’erne som husdyr og til pelsavl.
Fra tid til anden stak de af fra deres bure, og har sidenhen fået etableret sig i naturen.

-Minken er derfor en invasiv art, da den er blevet fragtet til landet ved hjælp af mennesker efter den sidste istid.

-Minken hører til mår-familien, ligesom hermelinen og ilderen.

-Ejeren af Kopenhagen fur, Dansk Pelsdyravlerforening, blev dannet i 1930 og er medlem af Landbrug og Fødevare.

Kilder:
Styrelsen for Vand og Naturforvaltning, Kopenhagen Fur

Mens ræven holder sig tør på land, så fuglene kan yngle i fred i vådområder, så kan minken både trives til lands og til vands. Det betyder, at fuglene aldrig kan vide sig sikre.

– Hvis der bliver rigtig mange mink, som svømmer ud på de øer, hvor fuglene yngler, så begynder det at gå ud over bestandene. Så ser vi simpelthen ikke de fugle mere, fortæller Hans Erik Svart.

Få mink slipper ud fra farmene idag

I Danmark har vi ikke tal på, hvor mange mink der er i naturen, og det er derfor svært at sige, hvorvidt der er kommet flere eller færre mink med tiden. Men ifølge Den Danske Vildtudbyttestatistik, så skød jægerne 3.400 mink i 2012/13 og 2013/14, mens tallet er nede på 2.800 mink i 2014/15.

Hos Kopenhagen Fur, et andelsselskab ejet af medlemmerne af Dansk Pelsdyravlerforening, ser man dette som et udtryk for, at man sjældnere og sjældnere støder på minken i naturen dag.

– Indtrykket af, at der er 1.500 farme, hvor der smutter et par stykker om dagen, det er fuldstændig udenfor virkeligheden. Vi taler om ganske, ganske få dyr, siger Sander Jacobsen.

Han gætter på, at der i alt er én mink om dagen, der slipper ud fra en af de 1.500 farme, der er fordelt rundt omkring i landet.

Læs også: Professor om naturplan: Det er en minimumsindsats

At det kun er meget få mink, der slipper ud fra farmene i dag, bakkes op af Naturstyrelsen.

– I modsætning til dengang man startede med minkavl i Danmark, er minkfarmene i dag lukket rigtig godt af. Det skyldes blandt andet, at man ikke ønsker, at dyr i naturen skal kunne få adgang til minkene, for de kan have forskellige sygdomme, som man ikke ønsker at få ind på farmene, siger Hans Erik Svart.

I Danmarks Naturfredningsforening anerkender man også, at minkavlerne ikke bærer den fulde skyld for fortidens synder, men det ændrer dog ikke ved, at organisationen ønsker, at minkavlerne tager et større ansvar.

-Dette er ikke en beskyldning om, at minkavlerne er skyld i alle de mink, der er sluppet ud. Men jeg må bare sige, at holde et ikke-hjemmehørende rovdyr i fangeskab, det vil altid rumme en risiko for, at nogen slipper ud, siger Jan Pedersen.

Kopenhagen Fur: Vi bidrager allerede

Det er heller ikke i farmernes interesse, at minkene slipper ud, understreger Sander Jacobsen. For hver mink der løber sin vej, mister en farmer en del af sin indtjening. Så for at undgå, at minkene stikker af fra farmene, samarbejder Kopenhagen Fur med myndighederne omkring sikring af farmene.

– Vi har igennem alle årene haft et tæt samarbejde med Miljøministeriet, Naturstyrelsen og Danmarks Miljøundersøgelse. Derudover har vi i øjeblikket et femårigt projekt kørende med Danmarks Jægerforbund, siger Sander Jacobsen.

De forskellige samarbejder handler ikke kun om, at minkene skal holdes bag lås og slå, men er også et udtryk for, at Kopenhagen Fur både føler et ansvar og tager ansvar, ifølge Sander Jacobsen.

– Det er jo derfor, vi medvirker i en indsats sammen med myndighederne og lige nu også Danmarks Jægerforbund, forklarer Sander Jacobsen og tilføjer

– Det må hvile på en misforståelse, at Danmarks Naturfredningsforening mener, at vi ikke bidrager, for det er jo netop det, jeg lige har redegjort for, at vi gør.