Timian fjerner dine bumser

 Der er godt nyt til bumsebefængte teenagere og voksne med hudproblemer.

Helt almindelig timian fra køkkenhaven er tilsyneladende et effektivt middel mod acne, viser ny forskning fra Leeds Metropolitan University i England. Faktisk kan timian være mere effektiv end de eksisterende acneprodukter, der kan give udslet og hudproblemer.

Det siger forskningsleder Dr. Margarita Gomez-Escalada over telefon til Navisen.dk:

– I vores undersøgelser dræbte timianekstrat flere acnebakterier end alle de cremer, der findes på markedet i dag, forklarer Gomez-Escalada fra Dublin i Irland, hvor hun i denne uge fremlægger sine resultater ved Society for General Microbiology.

 
LÆS OGSÅ: Århusforskere giver håb om bumsekur

 

 

Kan laves i køkkenet

 

Det aktive stof i acnemedicin i dag er benzoylperoxid, der dræber acnebakterier ved at ætse hudens øverste lag væk. Det giver hudirritation for mange patienter, der samtidig kan ende med at betale tusindvis af kroner om året for cremer og piller. Benzoylperoxid bruges også som blegemiddel i tøjindustrien.

 

Dr. Gomez-Escalada håber, at timian med tiden kan blive et bedre og billigere alternativ til de ætsende cremer:

 

– Timianekstrat er ikke bare anti-bakteriel, det er også anti-inflammatorisk. Planten modvirker altså rødmen og irritation helt naturligt, forklarer hun.

 

Timianekstratet er et simpelt udtræk, hvor timiankviste har trukket i en blanding af vand og ren alkohol over lang tid.

 

Enhver kan altså lave timianekstrat hjemme i køkkenet og smøre det på huden, men Dr. Gomez-Escalada tør ikke garantere, at det virker:

 

– Vi producerede blandingen under rene forhold i et laboratorium og lavede et meget kraftigt udtræk. Men i Storbrittanien har vi herbalister, der allerede sælger timianolier. Jeg kender dog ikke til lovgivningen i Danmark på det område, siger Gomez-Escalada og tilføjer, at hun selv er skeptisk over for bølgen af naturlægemidler:

 

– Det er jo bevist, at mange naturmidler slet ikke virker. Men timian ser altså ud til at være undtagelsen.

 

LÆS OGSÅ: Det virker mod bumserne

 

 

Dansk læge er skeptisk

 

Tilbage i Danmark er speciallæge Rune Lindskov fra hudklinikken Panoptikon dog skeptisk over for timianekstrat som et nyt bumsemiddel:

 

– Mange års bitter erfaring har fortalt mig, at vidundermidler, som virker mod det hele og ikke har nogen bivirkninger, de findes ikke.

 

Rune Lindskov fortæller, at der allerede findes rigeligt med produkter til de mennesker, der lider med svær acne.

 

– Jeg plejer at fortælle mine patienter, at benzoylperoxid er et kraftigt blegemiddel, som også bruges til at pleje tøj. Nogle mennesker får bivirkninger af cremerne, men som regel kan vi finde et alternativ, der virker.

 

– Men jeg glæder mig til at se en undersøgelse på menneskehud, om det så stadig virker.

 

Der kan dog gå lang tid, før en timiancreme mod bumser står klar på apoteket. Ifølge Dr. Margarita Gomez-Escalada kan der gå op til fem år, før man kan begynde at teste produktet på mennesker.