90.000 “dampere” risikerer bødestraf

E-cigaretter er populære blandt 150.000 danskere (Foto: Camilla Schouw)
E-cigaretter er populære blandt tusindvis af danskere
Foto: Camilla Schouw

Må du eller må du ikke købe nikotinvæske til e-cigaretter? Hverken Sundhedsstyrelsen eller Københavns Politis juridiske afdeling kan fortælle, om du risikerer at blive anholdt, når du køber nikotin til din e-cigaret.

Knap 90.000 danskere bruger den ulovlige rygevæske. Det fremgår af tal fra Sundhedsstyrelsen.

Vi kan ikke udelukke, at der kommer et strafansvar for køber
Lars Borg, Politikommissær i Københavns Politi

Du risikerer en tur på stationen

Politikommissær i Københavns Politi, Lars Borg, vurderer et køb af væske med nikotin til at være ulovligt.

– Når der er en, der sælger et ulovligt stof, så vil det umiddelbart også være ulovligt at købe det, siger politikommissæren.

Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

Lars Borg er ikke i tvivl om, hvad han ville gør som politimand i en sag.

– I en sag vil vi også tage fat i køberen, så vil han også få de rettigheder der er nødvendige i forbindelse med afhøringen. Vi kan ikke udelukke, at der kommer et strafansvar for køber, siger han.

Alligevel tyder noget på, at flere, der ryger e-cigaretter, ikke ved, at produktet er ulovligt. I en af de butikker, som NetAvisen har besøgt, kom sågar en uniformeret politibetjent ind i butikken og fortalte, at han også bruger e-cigaretter med nikotin.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Manglende grundlag for retsforfølgelse

Ifølge advokat Martin Dræbye Gantzhorn, partner hos Horten Advokatpartnerselskab, der blandt andet har ekspertise indenfor lægemiddel- og sundhedslovgivningen, er det ulovligt og strafbart at sælge nikotinvæske i danske forretninger, mens det dog er tvivlsomt, om forbrugerne overtræder lovgivningen, hvis de køber nikotinvæske:

– I forhold til de danskere, som i bedste tro køber nikotinvæske i den lokale kiosk nede på hjørnet, har jeg umiddelbart vanskeligt ved at se, hvad grundlaget for retsforfølgning skulle være, siger Martin Dræbye Gantzhorn.

11 Responses to "90.000 “dampere” risikerer bødestraf"