
Uvished om fremtiden og en direktør, der er nervøs for sine medarbejderne og omsætningen i sin virksomhed.
Det er virkeligheden for ingeniør- og handelsfirmaet Wexøe i Værløse, der producerer og sælger maskiner, maskindele og mekanik, og har USA som én af sine største kunder.
3. april indførte USA’s præsident Donald Trump nye toldsatser på amerikanske importvarer.
I går, 9. april, skulle toldsatserne officielt træde i kraft. Det var en hård pille at sluge for danske virksomheder, der handler med USA.
Priserne på danske varer i USA vil stige, formentlig færre amerikanere vil købe dem og dermed mister danske virksomheder penge.
Men torsdag morgen er der endnu engang nyt om toldsatserne. Trump har valgt at pause de nye toldsatser i 90 dage, og satserne er tilbage på de 10 % – også for Danmark og resten af EU. Det skrev Donald Trump på sit eget medie Truth Social i går aftes, dansk tid, skriver BT her til morgen.
Hvad er told?
Told er en beskatning, der pålægges varer importeret fra andre lande.
Hvornår er det en handelskrig?
Når der er tale om ét eller flere lande, der målrettet optrapper handelsrestriktioner, overfor hinanden. EU forhandler disse dage om, hvorvidt de skal svare igen med en såkaldt gengældelsestold og hvis det bliver en realitet, kan det blive en reel handelskrig.
Kilde: Dr.dk
Læs også: Danske Speditører reagerer på amerikanske toldsatser »Det var voldsommere end vi havde forventet«
Virkeligheden for danske firmaer med eksport til USA har været turbulent den seneste uge.
Trods en 90-dags fredning er der stadig god grund til at holde godt øje med udviklingen.
– Vi har været i bestemt modus siden Trump kom til, og vi har været inde og kigge på vore salgs- og leveringsbetingelser og forberedt vores forretningssystemer til at håndtere nye tariffer. Så vi har prøvet at forberede det, så godt vi kan, fortalte han til NetAvisen 4. april.
Her betegnede han situationen som “totalt kaos”.
– Du har ikke vidst, hvem der vil gøre hvad, og hvem der gør hvad, hvornår. Vi har ikke et overbliksbillede over, hvordan det rammer os endnu, lød det fra direktøren for Wexøe, Mogens Brusgaard, 4. april.
– Vi har forberedt vores systemer, og vi har forberedt vores medarbejdere mentalt, tilføjer han.
Sekundært ser vi den her anti-USA-bølge i samfundet, altså privatlivet, nej til Coca Cola og McDonalds og alt det. Glider det over i det virksomhederne og det professionelle liv? Det kan godt holde mig vågen om natten.
Mogens Brusgaard, direktør
Og der er grund til bekymring, vurderer professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, Philipp Schröder.
Han siger, at det primært er firmaer, der eksporterer kemikalier og maskindele, som er udsatte.
– For enkelte virksomheder kan det selvfølgelig være en katastrofe. Plus den påvirkning der er qua aktiemarkedet, der gør, at investeringsklimaet bliver dårligt, og forbrugertilliden falder, siger han.
For direktør Mogens Brusgaard er det heller ikke kun toldsatsernes direkte påvirkning, der giver bekymring.
– Det er nogle ret store investeringer, vores kunder laver, når de køber automatik og maskiner. Vi frygter, at hele det her kapitalapparat og vores omsætning går i stå i en periode. Sekundært ser vi den her anti-USA-bølge i samfundet, altså privatlivet, nej til Coca Cola og McDonalds og alt det. Glider det over i det virksomhederne og det professionelle liv? Det kan godt holde mig vågen om natten, siger han.
EU-producenter, der sælger stål, aluminium og biler, har allerede en told på 25 % og undtages for yderligere told, skriver TV2 9. april.
Sådan gjorde vi: Da USA’s præsident annoncerede, at han ville indføre 20% told på eksportvarer fra EU-lande, kontaktede journalisten Dansk Industri og en række virksomheder, heriblandt ingeniørfirmaet Wexøe. Min anden mundtlige kilde skulle være en ekspertkilde, så jeg kontaktede økonomen Philipp Schröder, der kunne forklare, hvordan den her toldsats kan have effekter nationalt og lokalt.