Alt bliver dyrere, hvis Trump indfører toldkrav

Jim Beam Bourbon Whisky er en af de mange amerikanske produkter som EU vil lægge importafgift på. Foto: Pixabay

Når du fremover skal købe Levis-jeans, Nike-sko, makeup, neglelak og majs kan prisen risikere at stige.

EU-kommisionen planlægger nemlig at lægge told på en lang række amerikansk producerede vare, hvis USA gennemfører deres toldforslag på stål og aluminium. Hensigten med EU’s modspil er at ramme amerikanernes økonomi, men det vil også gå ud over forbrugerne.

– Det vil påvirke en hel række virksomheder og forbrugere, som vil blive ramt af de modforanstaltninger, som EU vil indføre overfor USA, vurderer Peter Bay Kirkegaard, som er seniorchefkonsulent fra Dansk Industri.

Konkurrenterne vil skrue priserne op

EU’s liste af varer i deres toldmodspil er ikke offentliggjort, men er blevet lækket til flere medier. Og EU-Kommissionen har nævnt nogle af varerne. Listen inkluderer amerikanske importvare som Bourbon-whiskyen Jim Beam og Jack Daniels, Harley Davidson-motorcykler, peanutbutter, appelsinjuice fra Florida mm.

Listen er klar og vil inkludere en tredjedel stålprodukter, en tredjedel landbrugsprodukter, og en tredjedel industrielle produkter
Unavngiven talsmand, EU-kommissionen

Folk, der har en præference for disse amerikansk producerede varer, kommer til at betale mere for dem. Men priserne kommer også til at stige på andre varer, vurderer Peter Bay Kirkegaard.

– Hvis EU øger tolden på amerikanske varer som f.eks. Bourbon whisky, så bliver de produkter dyrere for europæiske forbrugere, som så i stedet vil søge mod andre tilsvarende mærker, f.eks. whisky fra Skotland. Efterspørgslen efter disse varer stiger således, hvorefter producenterne, hvis de basale økonomiske teorier ellers holder stik, vil øge deres priser, siger Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri.

Læs også: Nye EU-mål skal balancere genbrugsambitioner med miljøhensyn

Det drejer sig om over 100 amerikanske produkter, som EU vil indføre ekstra told på. EU importerer disse varer for 21 mia. kr. om året. EU håber stadig på en fredelig løsning, men vil ikke sidde tilbage i stolen, hvis Trump gennemfører forslaget.

– Listen er klar og vil inkludere en tredjedel stålprodukter, en tredjedel landbrugsprodukter, og en tredjedel industrielle produkter, siger en unavngiven talsmand fra Europa-Kommissionen til mediet politico.eu.

Det påvirker direkte en række danske virksomheder som sælger stål- og aluminiumsprodukter. Sidste år havde Danmark en eksport til USA på omkring 180 millioner kroner.
Peter Bay Kirkegaard, Dansk Industri

Kort om toldudlæggene:

USA’s præsident Donald Trumps toldplaner:
Torsdag den 1. marts annoncererede præsidenten sit toldforslag. Det indebærer en importtold på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium. Trump underskrev foreslaget torsdag den 8. marts. Præsidenten har udmeldt, at han ikke planlægger at droppe toldafgiften trods EU’s modsvar.

EU-Kommissionen kommer med et modspil:
To timer efter præsident Trumps annoncering af importtold på stål og aluminium melder EU-Kommissionen ud, at man vil komme med et modsvar. Modsvaret blev præsenteret den 7. marts. Det indebærer en toldliste på over 100 amerikanske importvarer. EU håber fortsat på en fredelig løsning.

Kilder: ec.europa.eu

Danske virksomheder bliver også ramt

Store danske virksomheder vil angiveligt også blive ramt. Både dampskibsselskabet Norden A/S og DanSteel har i medierne udtrykt bekymring overfor de toldudspil, der er kommet.

– Det påvirker direkte en række danske virksomheder som sælger stål- og aluminiumsprodukter. Sidste år havde Danmark en eksport til USA på omkring 180 millioner kroner, forklarer Peter Bay Kirkegaard.

Præsident Donald Trump underskrev USA’s toldforeslag torsdag den 8. marts og har ikke tænkt sig at trække i land på grund af EU’s modsvar.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af toldudspillene fra henholdsvis USA og EU-Kommisionen. Peter Bay Kirkegaard er fundet via Dansk Industri’s hjemmeside og interviewet over telefonen.