Den seneste uge har medierne bugnet med artikler, der kritiserer Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Den store personfiksering i dansk politik øger kynismen og politikerleden blandt vælgerne, mener Christian Kock, professor i Retorik ved Københavns Universitet.
Især negativ omtale af politikernes personligheder har fyldt medierne i den ene skandalesag efter den anden.
– Fokusset på personer handler mest af alt om politikernes fejltrin, svigt og svagheder. Personfikseringen fremstiller politikerne som nogen, der bare er ude på at gavne deres egen magt, karriere og pengepung. Og man ved fra undersøgelser, at det skaber en større og større kynisme blandt vælgerne, siger han.
Personfikseringen fremstiller politikerne som nogen, der bare er ude på at gavne deres egen magt, karriere og pengepung
Christian Kock, professor i Retorik, Københavns Universitet
Læs også: Journalister får hug for Løkkes pressemøde
Vælgerne mister interessen
Når politik bliver fremstillet som mudderkastning mellem politikere, kan det medføre, at vælgerne mister interessen for politik, mener Christian Kock.
– Jeg tror, at der er mange vælgere, som gør oprør mod det. Men den formelle politik, altså det repræsentative demokrati, bliver mere og mere set med kyniske briller, som noget man må trække på skuldrene af, udtaler han.
Så er det lettere at skrive en historie, der handler om et bilag om en datters rejse, end det er at dykke ned i nogle mere komplicerede ting
Peter Kurrild-Klitgaard, professor i Statskundskab, Københavns Universitet
Nyhedsfladen i medierne giver for meget plads til personer og for lidt plads til politik, mener Christian Kock. Det er vigtigt, hvem der leder de politiske partier, men personfikseringen må ikke overskygge den egentlige politiske debat.
Læs også: Stresscoach: Løkke er sandsynligvis i det gule felt
– Medierne vil jo nok forsvare sig med, at det er vigtigt hvilke personlige egenskaber landets ledere har, og det er det også. Men det er et spørgsmål om proportioner. Jeg mener, at det simpelthen optager for meget af fladen og levner for lidt til det som politik egentligt handler om. Jeg vil sige, at det burde optage 20 procent af fladen, men det optager 80 procent, siger han.
Medierne vælger den lette løsning
Peter Kurrild-Klitgaard, professor i Statskundskab ved Københavns Universitet, mener, at personfikseringen i dansk politik er blevet større de seneste årtier. Det forklarer han blandt andet med, at medierne har ændret sig. Det øgede tempo og den skærpede konkurrence har ændret den måde, politik bliver dækket på, mener han.
– I dag skal historierne køres relativt hurtigt for at være med på beatet i forhold til de andre medier. Så er det lettere at skrive en historie, der handler om et bilag om en datters rejse, end det er at dykke ned i nogle mere komplicerede ting, som nationaløkonomi og arbejdsmarkedspolitik. På den måde er der nogle ting, der har været med til at gøre personfiksering mere logisk og mere oplagt, forklarer han.
Læs også: Folk griner af Løkke