Tre mænd dømt for røverier og voldtægter på bordeller

dom, aarhus, østjyllands politi
Foto: Østjyllands Politi

Tre mænd som Østjylland Politi kalder AA, AM og MM, er torsdag den 12. november dømt for både røveri og seksuelle overgreb.

Lørdag den 8. juni 2019 besøgte AA og MM to kvindelige prostituerede på en adresse i det centrale Aarhus. Der berøvede de kvinderne ved trusler, vold og magt – herunder også brug af peberspray. Det lykkedes dem at tvinge både penge, smykker og mobiltelefoner ud af kvinderne, hvorefter den ene af mændene, MM, tvang den ene kvinde til oralsex, hvorefter han voldtog hende. Samtidig forgreb den anden mand, AA, sig på den anden kvinde og tvang hende til at udføre oralsex.

Røvertogtet fortsatte

Dette var imidlertid ikke nok, for dagen efter, søndag den 9. juni 2019, benyttede 23-årige MM sig at samme fremgangsmåde på Frederiksberg. Her havde han imidlertid taget 18-årige AM med i stedet. De to mænd truede denne gang to kvindelige prostituerede med kniv, slog og sparkede dem. Igen var det penge, smykker og mobiltelefoner tog med sig. Herefter tog MM den ene kvinde ind på et værelse, hvor han med kniv truede kvinden til at udføre oralsex, hvorefter han voldtog hende. Dernæst tog den 18-årige over og tvang samme kvinde til ligeledes at udføre oralsex på ham, hvorefter også han voldtog hende.

Læs også: Voldtægtsoffer: Selvforsvar er bedre end psykologhjælp

– Det er nogle meget grove sager, hvor kvinderne har været udsat for en usædvanlig hårdhændet behandling. I sagen fra Frederiksberg var der tale om særdeles grove voldtægter, hvor kvinden samtidig blev truet med en kniv, og i sagen fra Aarhus blev den ene af kvinderne efterfølgende slæbt ud under en bruser, hvor gerningsmændene forsøgte at vaske alle spor væk, siger specialanklager Birgitte Ernst, i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

Tredje forsøg afværget

De to 23-årige mænd, AA og MM, er dømt for et yderligere forsøg på røveri, da de, ifølge politi og anklagemyndigheden, også havde planlagt at begå røveri på et bordel i København torsdag den 25. juni 2019. Så langt nåede de dog aldrig, for da de dukkede op på adressen stod politiet klar til at tage imod dem, hvorpå de prompte blev arresteret.

Den 23-årige, AA, er i øvrigt dømt for et groft røveri på et bordel ved Hammel torsdag den 30. maj 2019. Her ankom han sammen med en anden mand, som det ikke er lykkedes politiet at identificere, og truede den kvindelige prostituerede på stedet med en kniv. Hun fik tape for munden og om hænderne, hvorefter de to mænd stjal smykker og kontanter.

Angående udvisning ved dom:

Domstolene kan i en række tilfælde udvise en udlænding, der har gjort sig skyldig i strafbare forhold. Reglerne om udvisning er indrettet efter en trappestigemodel, så kravet til grovheden af det strafbare forhold stiger, jo længere udlændingen har opholdt sig her i landet. Der gælder dog undtagelser til reglerne, som betyder, at særlig alvorlig kriminalitet (eksempelvis narko- og voldskriminalitet) kan føre til udvisning ved mildere frihedsstraffe end de nævnte.

Kilde: Udlændingestyrelsen

Dømt for medvirken til hinandens voldtægter

De tre mænd blev sent torsdag eftermiddag ved Retten i Aarhus dømt i sagen. Den 18-årige, AM, fik 3½ års fængsel, den ene 23-årige, AA, fik 5 års fængsel og den anden 23-årige, MM, blev idømt 9 års fængsel. Derudover blev de tre mænd, der alle er syrere, udvist af landet med indrejseforbud i al fremtid.

Sikkerhed for prostituerede

– Der er nogle andre risici forbundet med faget i dag, end der var for ti år siden, vil min påstand være. På klinikker vil der som oftest være en telefondame, eller kameraovervågning. Hvis du lejer dig ind i et sommerhus et sted, er der ikke den slags, siger forsker Theresa Dyrvig Henriksen.

Theresa Dyrvig Henriksen er leder af et projekt, der skal kortlægge det danske prostitutionsmiljø for VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

– Det bliver mere individualiseret – det kører mere netbaseret og folk vil ikke have de omkostninger, der er forbundet med at være på en klinik. Derfor rykker de over til at sælge selv. Det gør det mindre sikkert, siger hun.

– Vi har ikke lige nu nogle tal på, hvorvidt der er flere eller færre, der oplever vold, men det kommer der tal på i det nye år, siger hun.

Læs også: Den rå virkelighed på Istedgade og Halmtorvet

– Jeg er tilfreds med, at de tre tiltalte stort set er dømt i overensstemmelse med anklageskriftet. Jeg er særligt tilfreds med, at de i stort omfang også er dømt for medvirken til hinandens voldtægter. Jeg vil dog gerne lige kigge nærmere på dommen, da jeg umiddelbart synes strafudmålingerne på 5 og 3½ års fængsel er til den lave side, siger specialanklager Birgitte Ernst.

Ifølge Østjyllands Politi, har de tre mænd alle udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke. De er alle fortsat varetægtsfængslet efter dommen.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt pressemeddelelsen fra Østjyllands Politi og kontaktede Theresa Dyrvig Henriksen telefonisk.