Denguefeber, chikungunya og gul feber er navnene på nogle af de tropiske sygdomme, der i de senere år igen er begyndt at dukke op i Europa. Det er især det varmere klima, der gør, at sygdommene er begyndt at dukke op forskellige steder i det sydlige Europa.
– Nede i Sydeuropa har man set en række myggeoverførte sygdomme, som er blevet mere hyppige. Det er for eksempel denguefeber, som man har set begrænsede udbrud af. Vest nil-feber og chikunguya, der også er myggeoverførte sygdomme, har man også set tilfælde af i Europa, siger Peter H. S. Andersen, der er epidemiolog ved Statens Seruminstitut.
Antallet er dog i langt de fleste tilfælde lavt. På disse interaktive kort, kan du se, hvilke sygdomme der er fundet eksempler på i europæiske lande. Klik på enten Sydeuropa eller Nordeuropa. Kortene viser, om der har været personer ramt af enten en af de overnævnte fire sygdomme samt malaria og bluetoungue i de pågældende lande i 2012 og frem til i dag.
På kort sigt er der ingen sygdomme, der truer Danmark. Der skal et varmere klima til, der giver myggene levevilkår, før der er en risiko for at sygdommene kommer til Danmark.
Peter H. S. Andersen, epidemiolog
Der er de varmere temperaturer, der har haft betydning, mener Anders Fomsgaard, der er virolog hos Statens Serum Institut.
– Sydeuropa er ved at blive tropisk, og det har givet mulighed for de afrikanske sygdomme at komme til Europa. Der er ikke nødvendigvis tale om klimaforandringer, men mere det vi kalder klimatiske forandringer, siger Anders Fomsgaard.
Lille sandsynlighed for syge danskere
Selv om de varmere temperaturer har lokket myggene og derigennem vira længere mod nord, er det ikke noget vi behøver at frygte i Danmark.
– På kort sigt er der ingen af disse sygdomme, der truer Danmark. Der skal et varmere klima til, der giver myggene levevilkår, før der er en risiko for at sygdommene kommer til Danmark, siger Peter H. S. Andersen.
Læs også: Uhelbredelig tuberkulose er et globalt problem
Et eksempel på endnu en myggeoverført sygdom er gul feber, der dog heller ikke har mulighed for grobund i Danmark.
– Gul feber er en myggeoverført sygdom, som kræver både myggene, men også et varmere klimatisk forhold end vi har i Danmark. Det er derfor ikke så sandsynligt, at vi får gul feber i Danmark, siger Peter H. S. Andersen.
Hvis der skulle være et tilfælde af en tropisk sygdom i Danmark, vil det derfor højst sandsynlig være som følge af, at de er blevet smittet under en rejse til udlandet. Dette var tilfældet da en tysk kvinde sidste år fik konstateret denguefeber efter en ferie til Japan.
Udviklingen kan gå i flere retninger
Så om sygdommene har bredt sig i Europa, er det på ingen måde sikkert at sige, om de kommer til Danmark eller hvordan de på anden vis vil brede sig. Udviklingen kan ske i forskellige retninger, som ved multiresistent tuberkulose, hvor der verdensplan er værre former, end dem viser i Danmark. Det er ikke til at sige, hvordan det bliver i den lange bane, men kort sigt er der dog intet at frygte.
– Selv om den multiresistente sygdom har bredt sig, både på verdensplan og for eksempel til de baltiske lande, er det ikke sandsynligt, at det også kommer til at ske i Danmark, siger Peter H. S. Andersen.
Han understreger samtidig, at vi lige nu er i stand til at behandle de danske tilfælde, og at der bliver holdt øje med udviklingen.