Ekspert: Ingen grund til panik over nilfeber-myg

Risikoen for, at denne krabat smitter dig med den dødelige hjernebetændelse er ekstrem lille.  Foto: everystockphoto.com
Risikoen for, at denne krabat smitter dig med den dødelige hjernebetændelse, er ekstrem lille.
Foto: everystockphoto.com

En myggeart, som ikke hidtil har stukket sin brod i dansk hud, er nu blevet opdaget ved et vandhul i Greve. Myggen er blevet kaldt Europas farligste myg, men epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet René Bødker mener ikke, at der er grund til bekymring. Myggen i sig selv er nemlig ikke farlig. Det bliver den kun, hvis den er bærer af enten Usutu-virus eller West Nile-virus, der i sjældne tilfælde kan føre til den livstruende sygdom hjernebetændelse.

– Myg uden en af de to virusser, så er myggestik jo bare myggestik. Det klør bare, siger René Bødker.

Læs også: Insekter kan skabe job og dyrefoder

Problemet kan nemt løses

Det, der adskiller nilfeber-myggen fra andre myg i Danmark, er, at denne myg er i stand til at overføre virustyper fra dyr til mennesker. Myggen skal altså have opsamlet en virus uden for Danmark, før den udgør en risiko. Og selv hvis det skulle ske, mener René Bødker ikke, at man skal tage særlige forholdsregler. Et potentielt problem kan nemlig nemt løses.

Nilfeber-myggen

  • Nilfeber-myggen kan overføre Usutu-virus og West Nile-virus fra fugle til mennesker.
  • Hvis ikke myggen er bærer af virus, er den lige så uskadelig som almindelige myg.
  • De to vira kan i sjældne tilfælde føre til den dødelige sygdom hjernebetændelse.
  • Hvis man bliver inficeret med Usutu-virus eller West Nile-virus, er der kun 1 % risiko for at udvikle hjernebetændelse.

– Det vigtigste er, at vi ved, at der er en risiko, så vi har en plan liggende i skuffen. Planen kan for eksempel være, at man kører ned og hælder et vognlæs salt ned i dammen (i Greve, red.), og så har man løst problemet. Fødevarestyrelsen har været forudseende og er nu klar over, at der er en risiko, som man ikke er vant til, siger epidemiologen.

Man kan blive inficeret af de to virusser, og det vil man sandsynligvis slippe af sted med. Kun op mod 1 % udvikler hjernebetændelse.

René Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet.

Læs også: Tropiske sygdomme på vej til Europa

Lille risiko for hjernebetændelse

Men selvom man skulle være så uheldig at blive stukket af en myg, der bærer på en farlig virus, er det langt fra sikkert, at stikket giver hjernebetændelse.

– Man kan blive inficeret af de to virusser, og det vil man sandsynligvis slippe af sted med. Kun op mod 1 % udvikler hjernebetændelse, beroliger Rene Bødker.

Han fortæller desuden, at der ikke er mange andre dyr i Danmark, som kan smitte mennesker med potentielt dødelige sygdomme. Det er stort set kun skovflåten, og der har han to simple råd til at undgå at blive stukket af de små dyr: Man skal »stikke bukserne ned i sokkerne og tjekke sig selv.«