Uhelbredelig tuberkulose er et globalt problem

file9201263152646

Antibiotika har indtil nu været løsningen på tuberkulose (TB), men nu er sygdommen blevet fundet i en ny udgave, som er immun over for antibiotikabehandling. WHO rapporterer, at den medicinresistente tuberkulose nu findes verden over og den ekstremresistente variant i 92 lande, herunder Danmark.

Man regner nu med at se omkring en halv million tilfælde af den multiresistente tuberkulose om året. Et niveau, som WHO kalder alarmerende i en pressemeddelelse i forbindelse med den internationale dag for TB, World Tuberculosis Day, 24. marts 2014.

En af de alvorligste sygdomme i verden

Hos Læger uden Grænser ser man det voksende antal tilfælde af medicinresistent tuberkulose som en af de alvorligste sygdomstrusler i verden i dag.

– Det, som er meget vigtigt at få understreget, er, at det her globalt, det gælder også os. Vi kan ikke bare sige, at det her bare gælder for de andre. Fordi det her er en sygdom, som smitter igennem luften. Og så længe vi trækker vejret, så er vi også udsatte. I dag, så meget som vi rejser, på kryds og tværs af landegrænser, er det ikke noget, man skal vende ryggen til. Det er noget, vi er nødt til at tage lidt mere alvorligt, end vi har gjort de sidste 50 år, siger Hanne Epstein, medicinsk programmedarbejder hos Læger uden Grænser.

Fakta

  • Tuberkulose (TB) er en infektionssygdom, som forårsages af bakterier.
  • Sygdommen forekommer hyppigst i lungerne men kan ramme en lang række organer.
  • TB findes i hele verden, og det antages, at 1/3 af jordens befolkning er smittede med de bakterier, der kan fremkalde sygdommen. Det er dog kun 5-10% af smittede, som udvikler aktiv TB i løbet af deres levetid.
  • I 2012 var der 8,6 millioner nye TB tilfælde og ca. 1,3 millioner dødsfald i verden, heraf 320.000 dødsfald blandt HIV positive patienter.
  • Ca. 85% af alle TB tilfælde og dødsfald forekom i Afrika, Asien og Stillehavsregionen.
  • En tredjedel af de ca. ni millioner mennesker, der hvert år bliver syge af tuberkulose på verdensplan, overset af sundhedsmyndighederne.
  • På WHO’s internationale dag for tuberkulose, World Tuberculosis Day, 24 marts 2014, er sloganet derfor ”Reach the 3 million” eller på dansk find de tre millioner

Kilde: Statens Serum Institut, Danmarks Lungeforening og WHO

Ifølge Administrerende overlæge på Gentofte Sygehus lungemedicinske afdeling Niels Seersholm har man herhjemme rapporteret to tilfælde af den ekstremt medicinresistente tuberkulose siden 2013. Han mener, det er vigtigt, at der kommer opmærksomhed omkring problemet i Danmark, men understreger, at situationen er under kontrol.

– Der er godt at have fokus på området, men vi har det under kontrol, siger han.

Ingen ny medicin

Hanne Epstein peger på medicnalindustrien som en af årsagerne til den medicinresistente TB’s udbredelse.

– Der har ikke været nogen udvikling af ny medicin til tuberkulose indenfor de sidste 50 år. Efter vi fik bedre forhold i vores del af verden, så så man også et fald i tuberkulosesmitten. Og derfor har man også mistet interessen for sygdommen i vesten, mens der på verdensplan stadig er ni milioner tilfælde hvert år, forklarer hun og fortsætter.

– De mennesker, som lider af sygdommen i dag, lever jo hovedsageligt i udviklingslande, derfor er der ikke noget incitament for de store medicinalfirmaer til udvikle ny medicin. Der er ikke nogen stor profit at komme efter, og derfor har man holdt tilbage med at udvikle ny medicin, siger hun.