Truet ugle får maden leveret

Kirkeuglen er et sjældent syn herhjemme, og eksperter frygter, at den snart uddør  Foto: Morguefile
Kirkeuglen er et sjældent syn herhjemme, og eksperter frygter, at den snart uddør
Foto: Morguefile

Før var det den mest udbredte ugle i Danmark. Nu er kirkeuglen på grænsen til at uddø, fordi den ikke kan finde nok mus og insekter i naturen. Det er en del af konklusionen på sidste del af et netop offentliggjort studie, forskere fra Aarhus og Københavns Universitet står bag. Derfor bliver kirkeuglerne fodret med kylling i yngleperioden, for at forhindre at ungerne dør af sult.

– Kirkeuglen forsvinder helt, hvis ikke vi får genskabt dens fødegrundlag, så den kan få flere unger, siger seniorforsker fra Aarhus Universitet Peter Sunde, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Døde unger

Problemet er størst i yngleperioden, hvor uglerne skal fodre ungerne i reden. Når uglerne bygger deres reder, vælger de ofte områder, der i foråret vrimler med regnorme, som de spiser. I løbet af den tid det tager at ruge på æggene, bliver det varmere, markerne gror til, og regnormene bliver svære at fange. Ungerne bliver derfor klækket i sultperioden.

– Kirkeuglen begår den samme fejl hvert forår, hvor den kigger sig omkring og siger, ”det ser jo egentligt rigtigt fint ud”, og så går den i gang med at lægge æg. Men når æggene et par uger efter skal klække, så er det hele groet til, og regnormene er forsvundet, fortæller Peter Sunde.

Derfor ender mange fugle med at forlade æggene, allerede inden de klækker, eller også dør mange af ungerne af sult. Manglen på ugleunger er faktisk den største trussel mod kirkeuglen. Derfor har man siden år 2010 fodret kirkeugler de steder, man ved, de bor.

– Det er lidt en takeaway-løsning, men det virker faktisk, hvis man kan få dem til at tage kyllingerne, og det kan man ofte, siger Peter Sunde om ugleparrene, der fodrer deres unger med kylling, som projekt ”Hjælp Kirkeuglen” står bag.

I Himmerland, hvor et grønt fællesskab af Dansk Naturfredningsforing, Dansk Ornitologisk Forening, Agri Nord og tre kommuner i området har fodret i yngleperioden, har man set gode resultater:

– De først klækkede unger er større end de sidst klækkede, og når der så bliver fødemangel senere på sæsonen, så æder de store de mindste. På de kuld, hvor vi har fordret, så overlever hele kuldet, fortæller lederen af projektet, biolog Mette Hesselholt Henne Hansen.

Fakta om kirkeuglen

  • Kirkeuglen er den mindste danske ugle. Den er kun på størrelse med en solsort.
  • Globalt er kirkeuglen ikke truet. Den findes i store dele af Europa, Asien og Afrika.
  • Kirkeuglen har varieret kost. Den består både af regnorme, biller og smådyr som mus og andre fugleunger.

 

Forsvundet liv

Tidligere vrimlede det med kirkeugler i hele Danmark, men nu er antallet nede på 30 par, hvilket er halvt så mange som for ti år siden, og ifølge Peter Sunde er der risiko for, at de er helt væk indenfor bare et par år.

Peter Sunde kalder kirkuglen for ”kanariefuglen i kulminen”, fordi kirkeuglens død er et tegn på, at naturen omkring kirkeuglen dør.

– Når kirkeuglen er forsvundet, er det et tegn på det liv, der er forsvundet ude i landbrugslandet, fordi dens fødegrundlag er væk.

Peter Sunde forsikrer, at det ikke er er et spørgsmål om kræsenhed, når kirkeuglen ikke kan finde føde til sine unger i naturen:

– Kirkeuglen er ikke kostforagter, den tager alt fra størrelsen på en stankelbenslarve op til markmus, så der findes slet ikke ugleføde i det danske landbrug i yngleperioden.

Se kirkeugleunger blive fodret som et led i projekt “Hjælp Kirkeuglen”

Kirkeuglens forsvinden hænger derfor sammen med en ændring i strukturen i landbruget, hvor der nu ikke længere findes mange forskellige marker og møddinger, hvor uglens byttedyr levede. De dårlige kår for kirkeuglen er derfor et symptom på, at andre arter også er helt eller forsvundet. Det gælder både insekter, der levede omkring græssende køer, flere sommerfuglearter og blomsterarter som kobjælder.

I Himmerland har man forlænget fodringsprojektet med to år.