Af Cecilie Harry og Louise Bangslund
Det er vinterferie, og for otteårige Carolina Bredgaard betyder det en tur i køkkenet. For andet år i træk er hun nemlig på børnekokkeskole hos den italienske restaurant Il Grappolo Blu, som i vinterferien inviterer børn i alle aldre til at lege kokke – med ansvar for alt lige fra madlavning til borddækning og servering.
Carolina Bredgaards mor, Christina Bredgaard, har også tit sin datter med i køkkenet derhjemme. Og det er hun ikke alene om. Nye tal fra Madkulturen, en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, viser, at 67 procent af børn i alderen 8-15 år giver en hånd med i køkkenet mindst en gang om ugen – om det så er at skrælle en gulerod, dække bord eller hjælpe til med indkøb.
Sunde vaner starter i barndommen
Og det har en stor betydning for madvanerne, at børnene hakker, snitter, rører og i det hele taget er med i køkkenet, når de er små. International forskning viser nemlig, at børn, der kan lave mad, lever sundere i voksenlivet. Det fortæller lektor på ernærings- og sundhedsuddannelsen på professionshøjskolen Metropol, Stine Erbs Ludvig.
Men det er ikke kun børnene, der lærer noget af at være med i køkkenet – der er også gevinster at hente for forældrene, viser undersøgelsen.