Børnehaveleder efter privatisering: Min arbejdsglæde er blevet meget større

legeplads

Benthe Hansen er leder i Selmers Børnehus i Hørsholm. I den integrerede institution, er lederen glad for at være blevet privat.

-Det har gavnet det pædagogiske niveau på mange måder. Min arbejdsglæde er blevet meget større, efter at vi er blevet private. Jeg har ikke længere opslidende møder, siger hun.

Arbejdet med kommunen var tungt

Selmers Børnehus blev privat den første juli 2011, efter at institutionen i flere årtier havde været selvejende, og lederen medgiver, at privatiseringen har lettet den daglige ledelse af institutionen:

-Arbejdet med kommunen var en smule tungt. Det var svært at få tingene til at hænge sammen, og arbejdsglæden var faktisk ved at forsvinde, fordi der hele tiden var nye opgaver, nye opgaver, nye opgaver.”

Selmers Børnehus er én ud af adskillige institutioner, som de seneste år er gået fra at være kommunale eller selvejende til at blive private.

Antallet af private børnehaver ifølge Danmarks Statistik steget fra 104 institutioner i 2008 til 209 i 2012, mens andelen af kommunale børnehaver er faldet fra 1287 institutioner i 2008 til 937 i 2012.

Da vi selv kunne begynde at bestemme over pengene, gjorde det, at vi som noget af det første gik ud og fik en bedre normering til børnene.

Benthe Hansen, leder i Selmers Børnehus

Privatiseringen førte til bedre normering

Formanden for Pædagogisk sektor i FOA, Jakob Sølvhøj kritiserer udviklingen.

-Når privatiseringen for alvor ruller, sker det på bekostning af kvaliteten. Så kan manglende uddannelse og dårlig normering blive en konkurrencefaktor, fordi man kan tjene penge på ansættelse på ringere vilkår, siger han i dag til Politiken.

Han frygter, at den afledte konkurrence vil ramme kvaliteten i pasningstilbuddene.

Det billede, kender Benthe Hansen dog ikke fra sin institution. Hun fortæller, at det stik modsatte faktisk har fundet sted.

-Da vi selv kunne begynde at bestemme over pengene, gjorde det, at vi som noget af det første gik ud og fik en bedre normering til børnene.

Det har ifølge lederen ført til en større arbejdsglæde hos personalet.

-Vi er i dén grad i gang med at udvikle os rent pædagogisk, og har tid til at foretage nogle andre pædagogiske tiltag i en positiv retning fordi vi er flere mennesker, siger hun.

Rosa Lund fra Enhedslisten udtalte i dag til Politiken, at partiet vil have stoppet væksten i den private børnepasning på årets finanslov, da de frygter, at private firmaer vil forsøge at tjene penge på private pasningsordninger.