TV: Brugs holder by i live

Af Caroline Thomsen og Signe Husted Davidsen

Hylderne i brugsen på Røsnæs er i dag fyldt godt op, og der er kunder i butikken. Men sådan har det ikke altid været.

I 2020 besluttede de daværende ejere at stoppe driften af brugsen på grund af mange års underskud. Men takket være et aktivt lokalsamfund er brugsen i dag fortsat åben.

Der har virkelig været opbakning. Alle har været enige om, at vi skal have vores lille brugs her, siger Lykke Reuther, der bor lige om hjørnet og er en dedikeret kunde.

Brugsen ligger 11 kilometer uden for Kalundborg og er Danmarks anden ældste brugsforretning. Med 152 år på bagen har den altid spillet en afgørende rolle for byens borgere. En rolle som stadig er tydelig for formanden for Røsnæs Brugsforening.

– For Røsnæs betyder det, at vi har et samlingspunkt, hvor vi kan hente dagligvarer, et sted, hvor vi kan hente vores post. Og vi mødes i brugsen. Det er vigtigt for Røsnæs, siger formanden Kirsten Herløv.

Lokale ildsjæle redder brugsen

Beslutningen om at brugsen skulle lukke faldt ikke i god jord hos de lokale. Derfor startede brugsens daværende butiksudvalg et projekt, som skulle redde brugsens fremtid. Projektet fik navnet ‘Vores Brugs på Røsnæs’.

Udvalget fik stablet en generalforsamling på benene, og dér blev den første brugsforening i 15 år – Røsnæs Brugsforening – stiftet med 55 stillere.

– Da vi startede det her projekt, vidste vi ikke, om det ville bære eller briste. Men vi satte det i søen og sagde, hvis vi gør sådan og sådan, så kan der forblive en butik på Røsnæs, siger Kirsten Herløv.

I januar 2022 fik brugsen sin egen uddeler, som ser store fordele ved at holde liv i de små lokale indkøbsmuligheder.

– Der er jo 11 km ind til Kalundborg. Det er også en ældre generation, der er her, og alle har ikke transportmuligheder, siger Peter Olsen, uddeler i Vores Brugs på Røsnæs.

Stor opbakning fra lokale

Røsnæs Brugsforening søgte oprindeligt 500.000 kroner i startkapital til at få butikken op at køre. Det gjorde de ved at sætte lånebeviser til salg, der kostede 1000 kroner stykket og blev købt af private.

Opbakningen fra lokalsamfundet var så stor, at foreningen fik samlet hele 800.000 kroner ind på blot to måneder. Og blandt de handlende i brugsen står det klart, at den har en stor betydning for byen.

– Jeg har boet i andre småbyer, hvor lokalbutikken lukkede, og lidt efter lukkede skolen – og så er samfundet dødt. Så det betyder virkelig alt, at vi har en lille butik herude, siger Lykke Reuther.

Denne mening er hun ikke alene om.

– Det betyder noget for mig at der er liv i lokalsamfundet. Og her er brugsen altafgørende for at det kan overleve, siger John Wilken, pensionist.

Brugsforeningens formand ved, at det tager tid at vende et underskud, men hun er optimistisk for brugsens fremtid.

– Det går stille og roligt fremad. og jeg er sikker på vi skal nok nå vores mål med at hæve vores omsætning med 3.000.000 kroner, det skal vi, siger Kirsten Herløv.

Brugsen på Røsnæs har mellem 200-300 kunder om dagen.