Af Katrine Juel Friis og Karoline Aya Lykkesbo
Banen er oplyst, græsset står skarpt og humøret er højt denne mandag aften til træning for elitekvindeholdet Farum BK/FC Nordsjælland (FCN). Superligaklubben FCN valgte at gå mod strømmen i 2017, ved at være de første til at starte elitekvindeholdet op. Holdet er nu nummer tre af i alt otte hold i den bedste kvindeliga i Danmark, Gjensidige Kvindeliga, med tæt kamp i toppen. Til næste sæson optræder de udelukkende med navnet FCN.
Konkret tilhører både kvindelige og mandlige spillere samme afdeling og bliver derfor tilbudt de samme professionelle forhold på og uden for banen. Klubben er den eneste i Danmark, som gør det, og kvinderne såvel som staben omkring dem oplever, at det gør en stor forskel.
Jeg synes, det er et fantastisk projekt. Endelig er der en superligaklub, der vil pigerne.
Brian Sørensen, Cheftræner i FCN’s kvindehold
– At man har der her setup i FCN, hvor man giver kvinderne de muligheder, som man også giver til mændene, det er vigtigt for kvindernes udvikling, siger cheftræner Brian Sørensen.
Setuppet betyder også, at kvindeholdet og herreholdet spiller deres hjemmekampe på FCN’s stadion ‘Right to Dream Park’. Bag stadionets navn ligger en filosofi om, at alle skal have ret til at opnå drømmen om at blive professionel fodboldspiller.
Det skal derfor ikke være dit køn, som afgør det. Det var også derfor, at Brian Sørensen, efter fem år i Fortuna Hjørring, valgte at skifte til klubben og støtte op om ligestilling i fodboldverden.
– Jeg synes, det er et fantastisk projekt. Endelig er der en superligaklub, der vil kvinderne, siger Brian Sørensen.
Andre superligaklubber er tilbageholdende
Selvom det internationale fodboldforbund, FIFA, i sidste uge på et pressemøde annoncerede, at de fordobler deres investering i kvindefodbold til 6,7 milliarder danske kroner, så er superligaklubberne, ifølge DR Nyhederne, stadig tøvende over for spørgsmålet om en eventuel oprettelse af et kvindefodboldhold.
Fra fodboldkvindernes perspektiv er det ærgerligt. Tidligere FC Barcelona spiller Line Røddik Hansen, som i dag spiller i FCN, mener, at superligaklubber har de ressourcer, der skal til, for at man kan tilbyde kvinder gode og professionelle forhold.
Kvindefodboldens udvikling:
De sidste par år er kvindefodboldens udvikling gået stærkt.
I 2025 skal 130.000 af DBU’s medlemmer bestå af piger og kvinder, altså 1/3 af DBU’s medlemstal.
1,4 millioner danske seere så Kvindelandsholdets EM-finale i 2017.
Kilde: DBU
Det er blandt andet jævne baner, fokus på talentudvikling og gode omklædningsfaciliteter. Brian Sørensen italesætter derfor også, at det kunne være fedt, hvis flere superligaklubber hoppede med på bølgen.
– Der bliver nødt til at være nogen ordentlige forhold (for kvinder, red.), for at de kan være med på et internationalt plan, pointerer cheftræner Brian Sørensen.
Spillerkontrakter til alle
Line Røddik Hansen er på kontrakt, men det betyder stadig ikke, at hun kan leve af fodbolden alene. Hun må også arbejde lidt ved siden for at få økonomien til at hænge sammen. Andre spillere på kvindeholdet er ikke på kontrakt og må derfor arbejde eller studere på fuldtid. Det resulterer i en presset hverdag, da elitespillere bruger rigtig meget tid på deres sport.
– Der er rigtigt mange, der skal arbejde, og så kommer man her kl. 19:00 om aftenen og skal træne, og så er man først hjemme i seng kl. 22:00. Så starter næste dag igen med studie og arbejde, siger hun og tilføjer:
– Så jeg håber, at man kan udvikle det, så vi også kan blive mere professionelle herhjemme.
Klubben har dog en ambition om, at dette skal ændres. Chef for kvindefodbold i FCN Christian Taylor understreger netop, at FCN har et mål om, at alle kvinderne på eliteholdet inden for fem år skal være på kontrakt.